Osam godina zatvora za ukrajinskog novinara u Belorusiji

Beloruski sud osudio je na više od osam godina zatvora novinara ukrajinskog radija optuženog da je tajni agent za račun Kijeva.

Izvor: Beta

Sreda, 23.05.2018.

20:42

Osam godina zatvora za ukrajinskog novinara u Belorusiji
Ilustracija: GettyImages

To je saopštilo ukrajinsko Ministarstvo inostranih poslova.

"Pavlo Šarajko osuđen je u Belorusiji na više od osam godina zatvora", izjavila je portparolka ukrajinskog ministarstva Marijana Betsa ali nije navela za šta se tačno tereti novinar ni kada je doneta presuda.

Ukrajinski konzul, čije ime nije navedeno, izjavio je da je posetio Šarajka koji se trenutno nalazi u zatvoru.

Šarajko, dopisnik iz Minska za ukrajinski radio od 2011. godine, nalazi se u zatvoru od oktobra 2017.

Beloruske vlasti ga optužuju za formiranje špijunske veze beloruskih građana koji su plaćeni da prenose političke i vojne informacije Ukrajini.

Ukrajinske vlasti su ranije odbacile te optužbe. Šarajko je bio portparol ukrajinskog Ministarstva odbrane do 2009. ali je napustio tu funkciju iz zdravstvenih razloga i vratio se novinarstvu.

Belorusija, bivša sovjetska republika koju od 1994. vodi predsednik Aleksandar Lukašenko, blizak je saveznik Rusije. Minsk je, međutim, zauzeo distancu prema Rusiji o ukrajinskom pitanju posle ruskog pripajanja crnomorskog ostrva Krima i bio je domaćin mirovnih pregovora o rešavanju konflikta u istočnoj Urajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: