Za vest o Havajima nije potreban naslov-dovoljni su snimci

Lava iz havajskog vulkana Kilualea eksplodira u vazduh, izbacuje kamenje i pepeo, a dok pustoši sve pred sobom i ulazi u okean ispušta toksične gasove.

Izvor: B92, Rojters

Sreda, 23.05.2018.

09:19

Za vest o Havajima nije potreban naslov-dovoljni su snimci
Tanjug/AP

To je najnovija slika Havaja, gde većč više od dve nedelje traje borba sa opakim vulkanom koji je u fazi eupcije. Tokom tog vremena, eksplozije su postale sve jače i razornije, vazduh sve otrovniji, a vazduhom leti kamenje teško i preko nekoliko stotina kilograma.

Lava je stigla i do geotermalne elektrane, u kojoj se nalaze tone toksičnog materijala u buradima. Borba radnika te elektrane koja snabdeva oko 25 odsto domaćinstava na havajima proveli su dan i noć u pokušajima da užarenu masu odvrate od geotermalne elektrane i time spreče do sada neviđenu katastrofu, prenele su agencije. Kiluaea je u erupciji od 3. maja i za sve to vreme stručnjaci su upozoravali da će vulkan ući u najopasniju fazu - fazu eksplozija u kojima će u vazduh ispaliti "užarene kamene lopte". To se i obistinilo, uz guste oblake pepela koji je prekrio nebo toksičnim materijama. Evakuisano je preko 2.000 ljudi, a uništeno više desetina objekata, puteva, zemljišta...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: