Haradinaj siguran: Biće vojske; Srbi strahuju VIDEO

Formiranje vojske Kosova sve je izvesnije, najavljuju vlasti u Prištini.

Izvor: B92

Sreda, 23.05.2018.

23:05

Haradinaj siguran: Biće vojske; Srbi strahuju VIDEO
EPA/Petrit Prenaj

Za to vreme, Srbi na Kosovu su zabrinuti a analitičari sa srpske strane tvrde da kosovska vojska nema nikakvu svrhu.

Kada će Kosovo dobiti vojsku? Premijer Ramuš Haradinaj ne sumnja da će transformacija kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku biti izvršena.

“Ubeđen sam da ako se transformacija KBS ne desi kroz ustavne promene, dogodiće se kroz zakone. Jedanaest odsto pripadnika KBS-a su iz etničkih zajednica, uključujući i Srbe. Ne preciziram za koliko dana i meseci će se dogoditi, ali će se dogoditi. Moj konačni stav ostaje da transformacijom KBS-a u vojsku niko ništa ne gubi”, rekao je Haradinaj.

Za to vreme, međunarodna zajednica upozorava Prištinu da iz procesa odlučivanja o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku ne treba isključiti glas Srba i insistira na tome da se to ne radi bez ustavnih amandmana.

Inače, prema podacima iz 2014, dva odsto pripadnika KBS su Srbi, a njihov glavni argument za ulazak je egzistenicijalne prirode.

“Transformacija KBS je nepotrebna jer imamo KFOR koji je garant bezbednosti. Zemlje Zapadnog Balkana su u procesu evrointegracija, a Priština i Beograd su u dijalogu pa zato nemaju nijednu pretnju koja bi služila kao argument za formiranje vojske Kosova”, rekao je programski direktor nove društvene inicijative Aca Mitić.

Građane Kosovske Mitrovice formiranje vojske Kosova plaši. A u Srbiji bez komantara. Ministar odbrane ovako ej odgovorio na pitanje o formiranju vojske Kosova:

“Dobar dan, hvala”.

Ministar vojni nije bio raspoložen za novinarska pitanja ni posle skupa sa načelnicima generalštaba Balkana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: