Načelnici Generalštabova balkanskih zemalja u Beogradu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković otvorili 12. Konferenciju načelnika generalštaba balkanskih zemalja.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.05.2018.

12:34

Načelnici Generalštabova balkanskih zemalja u Beogradu
Tanjug, Sava Radovanoviæ

Obraćajući se okupljenjima, Vulin je svima poželeo da se u Beogradu i Srbiji osećaju dobro, da se osećaju kao da su među prijateljima i da znaju da se nalaze u zemlji koja iskreno poštuje njihove zemlje, istoriju i njihove oružane snage.

"Srbija je vojna neutralna i kao takva otvorena je za saradnju i sa istokom i sa zapadom. Vrhovni politički stav koji vodi Srbiju jeste potreba da budemo slobodni i da odlučujemo o sebi, svojoj zemlji i budućnosti naše dece", kazao je Vulin.

Dodao je da nema većeg interesa od sigurnosti i stabilnosti na ovim prostorima, te da je zato politika Srbije, kao i Vojska Srbije kao najveći zadatak ima očuvanje mira i stabilnosti na prostorima Balkana. "Kada god smo mi Balkanci odlučilvali sami o sebi i jedni o drugima ovde je vladao mir. Želimo da mir vlada još dugo. Mi smo zemlja koja, baš kao i svi vi koji sedite za ovim stolom, zna kolika je vrednost mira. Samo onaj koji je prošao kroz ratove, zna koliko se vredi boriti za mir", naveo je Vulin.

Naveo je da oružane snage VS prepoznaju zajedničke pretnje koje ugrožavaju ceo svet, te da je zato Srbija uvek spremna da se uključi u svaku borbu u kojoj su zajedničke vrednosti sloboda, otpor terorizmu, otpor nasilju, organizovanom kriminalu, krijumčarenju ljudi, narkotik, nedovoljenoj trgovini naoružanja.

Kazao je da se i Srbija suočava i sa posledicama migrantske krize, te da zna da mora da pokaže humanost, ali mora i da vodi računa o zaštiti svog prostora, prostora susednih zemalja, našeg načina života.

Srbija je posvećena učešću u mirovnim misijama, kazao je Vulin i dodao da na taj način Srbija pokušava da da svoj doprinos očuvanju mira u čitavom svetu. "Ovde su okupljeni ljudi koji vode računa o bezbednosti svojih zemalja, ali i o miru u regionu. Mi koji živimo ovde moramo voditi računa da se ništa što može uznemiriti ljude koji ovde žive ne sme biti pretnja i ne sme biti trajno. Moramo voditi računa o svakoj od naših zemalja kao da je naša, jer nesigurnost u jednoj zemlji izazivaju nesigurnost i nestabilnost u svim zemljama", kazao je Vulin.

Na današnjoj konferenciji učestvuju brigadni general Bardilj Kolčaku iz Tirane, general-potpukovnik Senad Mašović iz Sarajeva, general Andrej Bocev iz Sofije, admiral Evangelos Apostolakis iz Atine, general-potpukovnik Metodija Veličkovski iz Skoplja, general Husli Akar iz Ankare, brigadni general Ilija Daković iz Podgorice, general-potpukovnik Adrijan Tonja iz Bukurešta.

Gosti na Konferenciji u Beogradu su predsedavajući Vojnom komitetu EU general Mihail Kostarakos, zamenik predsedavajućeg Vojnom komitetu NATO general Stiven Ssepro, komandant Združenih snaga iz Napulja admiral Džejms Fogo i zamenica načelnika Generalštaba vojske Slovenije brigadni general Alenka Ermenc.

Načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković istakao je da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo što je Beograd ove godine domaćin ove Konferencije i što može u ulozi domaćina da poželi svima srećan i uspešan rad.

On je zahvalio svima na predivnoj atmosferi koja je vladala sinoć na večeri dobrodošlice na kojoj je kroz kulturno umetnički program predstavljena klultura, tradicija, istorija i lepota Srbije.

Konferencija načelnika generalštaba balkanskih zemalja uspostavljena je na inicijativu Grčke i Turske 2006. godine sa ciljem razmatranja i jačanja modela vojno-vojno saradnjebalkanskih država i modela odgovora na sve bezbednosne izazove, rizike i pretnje u regionu.

Beograd je prvi put bio domaćin trodnevnoj Konferenciji 2009. godine, a prošlogodišnja konferencija održana je u Atini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: