Dimitrov stigao u Njujork: Šaljite mi mudrosti i nerve

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov stigao u Njujork i izjavio da da će mu u razgovorima s grčkim kolegom trebati mnogo mudrosti i živaca.

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2018.

13:49

Dimitrov stigao u Njujork: Šaljite mi mudrosti i nerve
Foto: Getty Images

"Šaljite mi, molim, mudrost i nerve", napisao je šef makedonske diplomatije na svom Fejsbuk profilu.

Maratonski pregovori Makedonije i Grčke oko imena, nastavljaju se u četvrtak i petak u Njujorku sastankom ministara spoljnih poslova dve zermlje sa posrednikom UN Metjujom Nimicom.

Kako prenose makedonski mediji, Kocijas, koji je od juče u Vašingtonu, već se sreo sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i indirektono potvrdio da Atina ne razmišlja o poslednjem predlogu za rešenje spora – imenu "Republika Ilindenska Makedonija".

Grčka strana želi ra razgovara o predlozima koje je početkom godine dao Metju Nimic, među kojima su, nakon što je Atina odbacila Republika Makedonija Skoplje, a Zaev "Nova Makedonija", ostale tri mogućnosti – "Severna", "Gornja" i "Vardarska".

Sa druge strane premijer Makedonije Zoran Zaev je juče rekao da predlog "Ilindenska Makedonija" ne otpada i zatražio da grčka strana još jednom razmisli, a Dimitrov je najavio da baš o tom predlogu želi da razgogvara sa Kocijasom.

Prema Zaevu, prihvatanjem imena "Ilindenska Makedonija" dobijaju obe strane i rešava se dvoipodecenijski spor koji opterećuje odnose dve susedne zemlje.

"Oni (Grci) informišu da ne psostoji parlamentarna većina za ovaj posao, ali se nadam da će da prespavaju i da dobro razmisle. Ilindenski ustanak nema teritorijalne pretenzije. Za nas je važno zato što ovo ime jača identitet, a Grci dobijaju odrednicu i ustavne promene. Ovo je vin-vin situacija. Očekujem da dubinski sagledaju stvari i da damo šansu ovom predlogu", rekao je Zaev.

U slučaju da Grčka ne prihvati predlog "Ilindenska Makedonija", makedoski zvaničnici ističu da otpada čitav paket tog rešenja, koji predviđa i reviziju ustava i da novo ime bude za opštu upotebu, pa bi se pregovori vratili na nivo razgovora o opsegu upotrebe imena, na kojem su bili u Beču i Ohridu pre mesec dana.

Vlada Makedonije se nada da bi u slučaju da bude postignuto rešenje mogla da u junu dobije datum za početak pregovora o prijemu u EU, dok se u julu, na samitu NATO, nada pozivu za stupanje u tu vojnu alijansu.

Maratonski spor Grčke s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i severna grčka pokrajina, blokira evroatlantsku integraciju Makedonije. Grčka smatra da ustavni naziv Makedonije implicira teritorijalne pretenzije, što Makedonija negira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: