"15 dana da daš ostavku" i "Nisi poslušala" – epilog...

Profesionalna upravnica zgrada Tatjana Strugar iz Beograda u maju dobila je dve anonimne poruke preteće sadržine zbog posla kojim se bavi.

Izvor: B92, R. Ceniæ

Utorak, 22.05.2018.

16:03

Foto: Privatna arhiva

Anonimne pretnje upućene njoj odnosile su se i na njenu porodicu. Zbog toga je nedeljama u strahu za svoju i bezbednost svojih bližnjih.

Kako je rekla za B92.net, u prvoj poruci preteće sadržine piše: "Tatjana, ugrozila si mnoge porodice. Imaš 15 dana da podneseš ostavku svuda gde si upravnik zgrade i da se mirno povučeš. Shvati ovo kao dobru nameru. U suprotnom…"

Drugo preteće pismo adresirano na Tatjanino ime, stiglo je 15 dana nakon prvog u kojem je pisalo: "Tatjana, ugrozila si mnoge porodice. Imaš 15 dana da podneseš ostavku svuda gde si upravnik zgrade i da se mirno povučeš. Shvati ovo kao dobru nameru. U suprotnom…"

U pretećom pismu, rukom ispisanom, koje je Strugarovoj stiglo 10. maja, kako kaže za B92.net, navodi se da "nije poslušala" i da "sledi drugi deo, loš po nju i njenu porodicu".

Zbog straha za svoju i bezbednost svoje porodice, ona izlazi iz svih stambenih zajednica u naselju "Stepa Stepanović" gde je do sada radila kao profesionalna upravnica.

Tatjana je profesionalni upravnik, ne prinudni, što znači da su je izabrali baš stanari, ali ona, kako je i ranije govorila, ne može ni u koga da upire prstom.

"Nikoga nisam dirala, ni prozivala, stogo sam profesinalna, ali bilo je neprijatnosti, verbalnih sukoba... Svaki drugi, treći sastanak neko od stanara napravi pometnju, a drugi neće da se mešaju, da se ne zameraju komšijama. Ali ja ne verujem da je neko od njih, to je neko ko je seo, smislio, napisao pa otišao do pošte - to je neko ko razmišlja o tome", rekla je za B92.net nedavno.

Posle druge pretnje, sumnje su narasle te je kazala: "Možda je i konkurencija, ne znam, mene su stanari zvali da ih registrujem".

Obe pretnje prijavila je MUP-u i resornom ministarstvu i dok nadležni organi obrađuju pretnje Udruženje profesionalnih upravnika Beograda povodom tog slučaja izdalo je saopštenje u kojem se navodi, da je reč o "ozbiljnom problemu koji i da žele ne mogu sami rešiti".

"Do sada su profesionalni upravnici u većini slučajeva bili upućeni jedni na druge i zajednički savladali mnoge dileme i prepreke u radu. Kao što ste upoznati, na adresu firme CD Gile Upravnik u kojoj radi profesionalni upravnik Tatjana Strugar, upućene su dve anonimne poruke pretećeg sadržaja, o čemu su obavešteni MUP Voždovac, resorno ministarstvo i mediji. U tim porukama preti se ne samo Tatjani, već i njenoj porodici. Rad u takvim okolnostima je nemoguć, i Tatjana je primorana da obustavi svoj rad profesionalnog upravnika u stambenim zajednicama", saopštava se i dodaje da će Strugarovu zameniti koleginica iz iste firme.

Udruženje profesionalnih upravnika Beograda se sada pita - "Šta ako se to dogodi nekom od kolega koji su se registrovali kao preduzetnici? Hoće li im se na ovaj način oduzeti pravo na rad?"

"Ukoliko pretnja postane model kako da se uklone profesionalni upravnici ili upravnici iz redova stanara, onda se direktno otvara put kojim se opstruira sprovođenje Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, odnosno pitanja koje Zakon uređuje a jedno od njih jeste održivi razvoj stanovanja koji je prepoznat kao javni interes", dodaje se u saopštenju Udruženja.

Udruženje profesionalnih upravnika Beograda takođe ukazuje na sve poteškoće sa kojima se profesionalni upravnici susreću bez odluka donetih od straneJLS, jer je bez njih nemoguće sprovoditi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada u celosti.

"Zbog kašnjenja podzakonskih akata javlja se velika sumnja i nezadovoljstvo većine stanara, koji su položili velike nade da će se nagomilani problemi konačno rešiti. Dodatne probleme u radu nam stvaraju JP Gradsko stambeno i Vojna ustanova Beograd 2, kod kojih se za ponude za investicione radove čeka i po nekoliko meseci. Mnogi stanari u takvim situacijama kao glavnog krivca vide upravnika, bez obzira što on nema nikakvog uticaja na rad pomenutih preduzeća, niti na usvajanje podzakonskih akata", ističu profesionalni upravnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: