Abasov savetnik: Palestinski predsednik se brzo oporavlja

Savetnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Saeb Erekat izjavio je da se Abas brzo oporavlja i da će biti pušten za nekoliko dana iz bolnice.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 21.05.2018.

19:15

Abasov savetnik: Palestinski predsednik se brzo oporavlja
Ilustracija: Thinkstock

Abas je u nedelju hospitalizovan zbog temperature.

Erekat je dodao da je Abas "vrlo dobrog zdravlja" pošto je proveo nekoliko sati u poseti palestinskom lideru u bolnici u Ramali.

"On se opravlja i lekari očekuju da napusti bolnicu u naredna dva dana", rekao je Erekat, objasnivši da Abas prima antibiotike i dobro reaguje na lečenje.Takođe je rekao da je s njim razgovarao o važnim pitanjima, kao što je današnje otvaraje Ambasade Paragavaja u Jerusalimu, koje je Abas osudio dok Palestinci planiraju da podnesu novu tužbu protiv Izraela Međunarodnom krivičnom sudu u utorak.

Abas je u utorak podvrgnut manjoj operaciji uha, a u petak je takođe bio u bolnici.

Zdravlje 83-godišnjeg palestinskog lidera izaziva zabrinutost u poslednje vreme jer se očekuje haotično a možda čak i krvavo nadmetanje za njegovog naslednika, kojeg sam nije odredio.

Abas je strastveni pušač, gojazan je i ima srčane probleme, a pre jedne decenije je bolovao od raka prostate.

Pre dve godine bio je podvrgnut hitnoj intervenciji nakon što je osetio iscrpljenost i bolove u grudima.

Nedavno se jedan kardiolog preselio u njegovo predsedničko sedište u Ramali da ga nadgleda, nakon misteriozne posete bolnici u SAD, posle Abasavog obraćanja Savetu bezbednosti UN u Njujorku tokom kojeg je delovao da je fizički slab.

Abas tvrdi da mu je dobro, ali palestinski zvaničnici ne kriju da su zabrinuti, dok se potencijalni naslednici već takmiče za njegovu funkciju.

Na osnovu palestinskog zakona predsednik parlamenta bi trebalo da je preuzme u slučaju da predsednik ne može da vlada ili ako umre.

Međutim, aktuelni predsednik Aziz Dveik je član rivalskog Hamasa. Abasova partija Fatah tvrdi da pošto parlament ne funkcioniše više od jedne decenije Dveik nije podesan dapredvodi Palestince.

Zato najviši zvaničnici u Fatahu predvode listu potencijalnih naslednika uključujući Džibrila Radžuba, bivšeg šega bezbednosti i Mahmuda Alula, jednog od lidera veterana Fataha.

Oni su obojica članovi partijskog Centralnog komiteta koji donosi odluke.

Izrael takođe ne krije zabrinutost zbog destabilizacije koja bi mogla uslediti na Zapadnoj obali u borbi sa Abasovog naslednika.

Abas je nasledio dugogodišnjeg palestinskog vođu Jasera Arafata nakon njegove smrti 2004. i izabran je potom na pet godina za predsednika. Ostao je, međutim, na tom položaju jer predsedničkih izbora u međuvremenu nije bilo.

Abas sada vlada delovima Zapadne obale, nakon što je Hamas silom preuzeo kontrolu nad drugom palestinskom teritorijom pojasom Gaze od snaga lojlanih Fatahu.

Za razliku od Gaze gde se održavaju nedeljni protesti protiv blokade Izraela i Egipta i u kojima je od kraja marta poginulo više od 110 ljudi, situacija na Zapadnoj obali je relativno stabilna, navode izraelski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: