Podaci o građanima na Fejsbuku, Šabić podneo krivičnu

Poverenik Rodoljub Šabić podneo je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv NN službenog lica u opštini Požega.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.05.2018.

11:07

Podaci o građanima na Fejsbuku, Šabić podneo krivičnu
Foto: Screenshot

Kako se navodi, krivična prijava je podneta zbog osnova sumnje da je počinjeno krivično delo neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka.

Poverenik je u saopštenju naveo da informacije dobijene tokom postupka nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti prema Centru za socijalni rad Požega i Sportsko-kulturnom centru u tom mestu "ukazuju da su lični podaci građana dostavljani opštini Požega na zahtev iz te opštine".

"Ti podaci, među kojima i oni zakonom predviđeni kao naročito osetljivi poput podataka o socijalnoj i materijalnoj obezbeđenosti, novčanoj pomoći i slično, su kasnije učinjeni dostupnim neograničenom krugu lica, tako što su objavljivani na Fejsbuk stranici Glas Požega", piše u saopštenju.

Navodeći da opština Požega ni nakon ponovljenog zahteva poverenika nije odgovorila na pitanja po kom pravnom osnovu i u koju svrhu vrši prikupljanje i obradu tih ličnih podataka, kao i da li ih je i na koji način učinila dostupnim za objavljivanje na Fejsbuk stranici "Glas Požega", Šabić je najavio da će protiv predsednika te opštine biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

"Ova dešavanja u Požegi još jedna su krajnje zabrinjavajuća ilustracija odnosa države prema pravu građana na zaštitu podataka o ličnosti. Posebno je zabrinjavajuće to što se sve češće suočavamo, ne samo sa potpunim nerazumevanjem i potcenjivanjem prava građana na privatnost, nego i sa očiglednom spremnošću da se to pravo drsko i bezočno krši i to od strane onih čija je obaveza da ga štite, vlasti, i to u najrazličitije svrhe, uključujući i obračune sa političkim neistomišljenicima", stoji u saopštenju.

Poverenik je dodao da je dosadašnje reagovanje nadležnih za krivično gonjenje takvih pojava, "neadekvatno" kao i da objektivne okolnosti i minimum korektnog odnosa prema pravima građana zahtevaju da se taj odnos potpuno promeni.

Šabić je pokrenuo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti prema Centru za socijalni rad Požega, lokalnom Sportsko-kulturnom centru i opštini Požega povodom prijave predstavnika Inicijativnog odbora "Protesti u Požegi" i pojedinačnih prijava stanovnika tog mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: