Potpisan sporazum o bratimljenju Beorgada i Šangaja

Beograd -- Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i potpredsednik vlade Šangaja Čenlei Peng potpisali su danas Sporazum o bratimljenju dva grada.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Mladenović, koji je u Starom dvoru ugostio delegaciju grada Šangaja, poručio je tom prilikom da Grad Beograd na taj način daje svoj doprinos jačanju veza Srbije i Kine, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Događaju su prisustvovali članovi Gradskog veća Dragomir Petronijević i Radenko Durković, sekretar za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, sekretar za privredu Milinko Veličković, sekretar za kulturu Ivona Jevtić, v.d. direktora Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović, kao i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

Mladenović je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da ugosti delegaciju Šangaja i zahvalio kineskim kolegama na prihvaćenom pozivu da posete Beograd.

"Današnje potpisivanje Sporazuma o bratimljenju Beograda i Šangaja je rezultat sporazuma koji je potpisan pre nešto više od godinu dana od strane gradonačelnika dva grada u Šangaju. U okviru veoma prisne saradnje Srbije i NR Kine, veoma je važno da se gradovi naših zemalja povezuju, bratime i jačaju međusobne veze. Beograd od 1980. godine ima bratske odnose sa Pekingom, a od prošle godine imamo potpisan Memorandum o saradnji sa Šangajom, na koji smo veoma ponosni.

Potpisani sporazum učvrstiće saradnju dva grada iz oblasti privrede, kulture, sporta, zaštite životne sredine i drugih oblasti", istakao je Mladenović.

On je otkrio da su na današnjem sastanku apostrofirane dve oblasti, turizam i socijalna zaštita, odnosno položaj najstarijih sugrađana, kao veoma važne za oba grada.

"Turizam je za grad Beograd veoma važan jer predstavlja najbrže rastuću privrednu granu u srpskoj prestonici. U toku 2017. u Beogradu je boravilo više od milion stranih turista, uz više od 2,5 miliona noćenja. Porast broja kineskih turista nam je takođe veoma važan, a zabeležen je kako u prošloj, tako i u prvom kvartalu tekuće godine", naglasio je zamenik gradonačelnika.

On je dodao da je za Beograd veoma značajno priznanje sa prestižnog sajma turizma u Šangaju, što je bio veliki podsticaj za razvoj turizma u srpskoj prestonici.

"Beograd je na tom sajmu prepoznat kao dobra, važna i perspektivna turistička destinacija. Uvereni smo da će ova poseta značajno doprineti daljem razvoju turizma i većem broju kineskih turista u Srbiji i Beogradu. Naš grad ima šta da ponudi i nije bez razloga jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u ovom delu Evrope", rekao je Mladenović.

On je dodao da će poseta biti iskorišćena kako bi se delegaciji Šangaja predstavile sve mere koje su tokom poslednjih nekoliko godina preduzete kako bi se popravio položaj i obezbedio bolji kvalitet života najstarijih sugrađana.

"Kada je taj deo socijalne zaštite u pitanju, Beograd prednjači u regionu i veoma smo ponosni na sve što smo uradili kako bi život naših najstarijih sugrađana bio bolji i kvalitetniji", zaključio je Mladenović.

Peng je rekao da mu je velika čast jer u ime Šangaja ima priliku da potpiše Sporazum o bratimljenju sa Beogradom.

"Iako su naši gradovi veoma udaljeni, narod Srbije i Kine ima blizak i prisan odnos. Gradonačelnik Siniša Mali je bio prošle godine u poseti, a nakon našeg boravka u Beogradu očekujem intenziviranje saradnje u svim oblastima, naročito turizmu i oblasti socijalne zaštite. Sve što smo potpisali sada moramo da pretvorimo u konkretne korake i to je nešto što ćemo nastojati da uradimo veoma brzo", rekao je Peng.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 276 idi na stranu