"Neće ići lako, niko ne zna šta će biti, pravi se blok..."

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Bakuu da Srbiji mnogo znači podrška Azerbejdžana.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 21.05.2018.

16:32

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

On je ocenio da počinje da se stvara blok poštovanja među zemljama koje drže do svoje nezavisnosti i slobode.

"Mnogo nam znači podrška Azerbejdžana oko Kosova i Metohije, ne mogu da kažem da počinje da se stvara blok zemalja, ali počinje da se stvara blok poštovanja među zemljama koje drže do svoje nezavisnosti i slobode. Azerbejdžan izuzetno poštuje Srbiju i Srbija izuzetno poštuje Azerbejdžan", rekao je Vučić novinarima.

Naveo je da je za Srbiju Azerbejdžan veoma važan kao član Organizacije islamskih zemalja, u kojoj mnogi nisu naklonjeni Srbiji po pitanju Kosova, zbog čega je važno "imati Azerbejdžan na svojoj strani".

Vučić je rekao da trenutno najveći evropski problem predstavlja nova Vlada Italije, koja najavljuje da će da radi sve suprotno od dosadašnje vlade Paola Đentilonija, uz pominjanje mogućnosti da Italija napusti evrozonu.

"Zgušnjavaju se događaji na dnevnom nivou svuda i zato je važno da sa ovakvim zemljama kao što je Azerbejdžan pokušamo da čuvamo svoju nezavisnost, slobodu, mir i stabilnost, i da naše ekonomije idu napred", kazao je Vučić.

Kad je reč o daljem napretku zemalja regiona ka EU, Vučić je naveo da treba sačekati odluke Evropske komisije u junu, ali je ocenio da je na samitu EU i Zapadnog Balkana u Sofiji 17. maja video da to "neće ići lako" i da je klima u Evropi drugačija.

"U Sofiji sam video, i to svi znaju, da neće lako ići otvaranje pregovora za Albaniju i Makedoniju, bez obzira šta učinili. Klima u Evropi je drugačija, Francuska i Holandija imaju rigidniji stav po tom pitanju. Mi smo podržali Tiranu i Skoplje u nadi da će da otvore pregovore, ali ne odlučujemo mi o tome", naveo je Vučić.

Dodao je da će "verovatno biti nešto, da se ne kaže da nisu ništa dobili, biće neka povoljna vest, ali bez otvaranja pregovora".

Kad je reč o mogućnosti ulaska Srbije u EU 2025. godine, Vučić je rekao da niko ne zna šta će se dešavati do tada i da prvo Srbija "mora da uradi svoj posao koji se tiče vladavine prava i raznih sloboda".

"Kad to završimo, ostaje nam najteža prepreka, normalizacija odnosa sa Prištinom. Niko živi u ovom trenutku ne zna da li će do toga doći i kako će to da se odvija, može samo da nagađa", naveo je.

Ocenio je da niko ne može da zna šta će sve da se zbiva i pod kojim uslovima i dodao da Evropi preti novi migrantski talas.

"Postoji ozbiljna opasnost da bude dvostruko ili trostruko veći talas migranata u Evropi. To je samo deo opasnosti koje nas okružuju. Ni pred Prvi svetski rat nije bilo tako komplikovano kao danas", dodao je Vučić.

On je rekao da je s predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom razmotrio situaciju u Evropi i svetu, da su se oko mnogih pitanja saglasili i dogovorili da nastave saradnju u različitim oblastima.

Dodao je da je pozvao Alijeva i da očekuje njegov dolazak u Beograd u martu ili aprilu 2019. godine.

Vučić je kazao da je azerbejdžanska kompanija Azvert pokazala "ozbiljne rezultate" na izgradnji puta Ljig-Čačak, i da je u planu da veoma brzo krene u izgradnju 19 km obilaznice od Ostružnice do Bubanj potoka.

Dodao je da je i s premijerom Azerbejdžana Novruzom Mamadovom imao vrlo sadržajne i dobre razgovore o svim pitanjima i da će večeras s Alijevom razgovarati o investicijama u Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: