Vučić: Jesam vernik, ali ključne odluke ne donosi Crkva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da ne misli da ključne političke odluke treba da donosi crkva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.05.2018.

14:27

Vučić: Jesam vernik, ali ključne odluke ne donosi Crkva
Tanjug, Dragan Kujundžiæ

Vučić je takođe odbacio ocene da se država ponaša kao da joj je SPC kriva po pitanju Kosova i Metohije.

"Ne treba Crkva da donosi ključne političke odluke, a svakako ima pravo da iznosi svoje mišljenje", rekao je predsednik Srbije na pitanje da prokomentariše pisanje "Blica" da je državi samo Crkva kriva za Kosovo.

Podvukao je da njemu Crkva nije ni za šta kriva.

Istakao je da se Crkvi ne osporava pravo da iznosi svoje mišljenje, ali da on ne mora da se sa svakom izjavom predstavnika Crkve saglasi.

"Mi smo sekularna država i veoma poštujem crkvu. Nisam veliki vernik, ali jesam vernik. Ne mislim da sam malo učinio i lično, i kao predsednik vlade i države... Teško da će se pronaći neko da je više napravio za srpsku crkvu“, poručio je on u izjavi novinarima u Bakuu.

Podsetimo, nakon Sabora SPC, na kom je usvojen zaključak o Kosovu, predstavnici SPC su bili ljutiti jer je njihov stav gurnut u zapećak, objavili su mediji. U javnosti su se pojavile i kritike stava Crkve o Kosovu, na šta je odgovorio mitropolit Amfilohije.

"Za Kosovo važi ono što piše u psalmima: ‘Snaga nije u broju, snaga je u Gospodu’. KiM je svetinja, to znaju svi koji imaju osećaj za istinsko ljudsko dostojanstvo", preneo je list Danas reči mitropolita Amfilohija, sa okruglog stola na Bogoslovskom fakultetu.

"Ali, to ne razumeju ovi kojima je kosovski zavet poklonjenje smrti. To pokazuje koliko je 'brozomora' zavladala i da je vreme na površinu izbacilo ljude koji misle da su neke vođe, a ne znaju da je Carstvo Nebesko jedina realnost ovog sveta. Ali, to su shvatili Srbi na KiM i zato opstaju", rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Mitropolit je naglasio da oni koji su napadali potpisnike Apela za odbranu KiM sad treba da se suoče sa Saborom i poglavarom SPC. Prema njegovim rečima, rečenicu patrijarha Irineja da "Sve što je na silu oteto može da se vrati, dok poklonjeno ne može nikada" treba da "shvate i naši punoglavci koji ne znaju šta je narod i istinski čovek, nego sve žrtvuju debelom crevu, prihvatajući evro-američku civilizaciju koja je gora od komunizma".

Potom mu je odgovorio Vučić, koji je rekao da ne želi da odgovara na jezik uvreda, da Crkvu poštuje, ali da to ne znači da treba da misli isto kao vladika Amfilohije.

"Izabraću pravo da razmišljam o budućnosti zemlje, kao što razmišljma o budućnosti naroda. Poštujem njihov stav, a na jezik uvreda nikad neću odgovarati, ne pada mi na pamet da u to ulazim", rekao je za Pink televiziju zamoljen da komentariše napade koji dolaze iz Crkve, a u vezi s kosovskim pitanjem.

Ako neko misli da je to u redu, kaže, on nema ništa protiv.

"Vernik sam, ne idem baš svake nedelje na liturgiju i čini mi se da Crkva nikad nije imala bolji odnos s državom, ali to ne znači da treba da mislim u svemu isto kao vladika Amfilohije", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: