"Nije dovoljna samo politička podrška Evropske unije"

Šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif pozvao je Evropsku uniju da pojača podršku nuklearnom sporazumu koji je Iran postigao sa šest velikih sila.

Izvor: B92

Nedelja, 20.05.2018.

23:22

Ilustracija: Thinkstock

On je apelovao na EU i da poveća investicije u Iranu, prenela je danas iranska državna televizija.

Zarif, koji je danas u Teheranu razgovarao sa evropskim komesarom zaduženim za aktivnosti očuvanja klime i energetiku Migelom Arijasom Kanjeteom, izjavio je da politička podrška EU "nije dovoljna" i da "Unija treba da preduzme konkretne korake ka ekonomskoj saradnji s Iranom i poveća investicije".

Kanjete je prvi zapadni zvaničnik koji je primljen u glavnom gradu Irana posle odluke SAD da se povuku iz istorijskog nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. između Teherana i šest velikih sila, i da ponovo uvede ekonomske sankcije koje pogađaju takođe i strane firme, posebno evropske.

EU je ove nedelje saopštila da traga za praktičnim rešenjima koja će omogućiti Iranu da nastavi da prodaje svoju naftu i gas, da nastavi bankarske transakcije i da zadrži vazdušne i pomorske veze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: