"Uvredljivo je kada oni kažu da građani trpe diktaturu"

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro glasao je u Karakasu na predsedničkim izborima.

Izvor: B92

Nedelja, 20.05.2018.

22:12

Foto: Tanjug, AP

On je to učinio ubrzo nakon što su u ranim jutarnjim satima vatromet i himna puštana preko zvučnika probudili stanovnike Venecuele.

Maduro je izjavio da će građani Venecuele pokazati svetu primer demokratije, odbacivši kritike da zemlju vodi putem autoritarne vladavine.

"Uvredljivo je kada oni kažu da Venecuelanci trpe diktaturu", kazao je Maduro.

On je naveo da će se , ukoliko pobedi na izborima, zalagati za razumevanje sa oponentima.

"Tvrdoglavo i opsesivno ću insistirati na dijalogu za mir", poručio je Maduro, za kog se očekuje da će osvojiti novi šestogodišnji mandat, preneo je AP.

Kritičari Madura smatraju današnje predsedničke izbore, koji su trebalo da se održe u decembru, "krunisanjem diktatora", navodi Rojters.

Oni smatraju da je Maduro praktično osigurao pobedu jer je dvojici najpopularnijih rivala zabranjeno učestvovanje, a izborna komisija je sastavljena od provladinih članova.

Kao glavni Madurov rival ostao je bivši guverner Henri Falkon, koji je prekinuo bojkot izbora, za razliku od ostale opozicije.

Portparolka američkog Stejt departmenta Heder Nauert izjavila je da izbori u Venecueli nisu legitimni, istovremeno istakavši da SAD podržavaju "slobodne i poštene izbore".

"Današnji takozvani izbori u Venecueli nisu legitimni. SAD su uz demokratske zemlje širom sveta u podršci venecuealskom narodu i njihovom suverenom pravu da svoje predstavnike biraju putem slobodnih i poštenih izbora", napisala je Nauert na Tviteru.

Izbori u Venecueli na meti su mnogobrojnih kritika jer nekima među najpopularnim protivnicima predsednika te zemlje, Nikolasa Madura, nije bilo dozvoljeno da se kandiduju, dok je nekoliko njih prisiljeno na egzil, navodi AP.

SAD, EU i mnoge latinoameričke zemlje već su najavile da neće priznati rezultate današnjih izbora, podseća američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: