"Ovo je jasna poruka – žele da nastave sa provokacijama"

Novi katalonski lider Kvim Tora imenovao je svoj kabinet, a izbor političara koji su ili u zatvoru gde čekaju suđenje ili u egzilu, za Madrid je provokacija.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.05.2018.

17:55

Getty images

"Sastav nove (katalonske vlade) je jasna poruka da oni žele da nastave sa problemima, sukobima i provokacijama", poručio je na Tviteru član vladajuće Narodne partije u Kataloniji Havijer Garsija Albiol, nakon Torine objave.

Kako prensi Rojters, Tora je u novu katalonsku vladu uključio 13 političara, među kojima Hordi Turulja i Žozepa Rula koji su u pritvoru, kao i Antoni Komina i Ljuisa Puiga i Gordija koji se nalaze u Briselu.

Kvim Tora, tvrdolinijski pristalica katalonske nezavisnosti i blizak saradnik bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, imenovao je svoju vladu dekretom, ali centralna španska vlada još uvek može da je blokira.

On je, kako navodi agencija, pozvao je centralne španske vlasti da ukinu direktnu upravu Kataloniji.

Iako je španski premijer Marijano Rahoj izjavio ranije da će čim se izabere potpuna i zakonita vlada, opozvati direktnu upravu u Kataloniji, portparol vlade Indigo Mendez de Vigo rekao je u petak da će odabir političara koji se nalaze u pritvoru sudovi odbaciti kao što su, podseća agencija, već blokirali pokušaje da se na pozicije vođstva imenuju pritvoreni ili odsutni.

Tora je izabran u katalonski parlament u ponedeljak, a položio je zakletvu u četvrtak, čime je okončano skoro sedam meseci političkog zastoja u tom severoistočnom španskom regionu, koji je pod direktnom upravom Madrida otkako je centralna vlada svrgnula Pudždemona nakon propale objave nezavisnosti 27. oktobra prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: