Novo zaoštravanje: Kineski bombarderi "bocnuli" Pentagon

Pentagon je kritkovao "nastavak militarizacije" kineskih položaja na ostrvima u spornom delu Južnog kineskog mora.

Izvor: Beta

Nedelja, 20.05.2018.

11:08

Novo zaoštravanje: Kineski bombarderi
Foto: Tanjug/AP

U Južno kinesko more je kinesko ratno vazduhoplovstvo prvi put dovelo bombardere dugog dometa, čime u njihov domet postavlja celu jugoistočnu Aziju.

List Čajna dejli javio je ranije da je kinesko ratno vazduhoplovstvo sprovelo obuku uzletanja i sletanja s bombarderima H-6k u Južnom kineskom moru.

Kina ima više sporova sa svojim manjim susedima oko ostrva, koralnih grebena i laguna u tim vodama važnim za globalnu trgovinu, bogatim ribom i potencijalnim naftnim i gasnim rezervama.

Kinesko ministarstvo odbrane je u petak saopštilo da je vežba sprovedena na ostrvskom grebenu ali nije navela gde ili kada, dodajući samo da je ona obavljena nedavno u oblasti južnog mora. U vežbu je uključeno nekoliko aviona H-6K koji su poleteli iz vazdušne baze i pravili simulirane napade na morske ciljeve pre sletanja, navelo je ministarstvo.

SAD koje nemaju nikakve teritorijalne preteznije, ali insistiraju na slobodi plovidbe i mirnom rešenju sporova bez prisile ili pretnje silom kritikovale su taj kineski potez, prenosi agencija AP.

Portparol Pentagona mornarički pukovnik Kristofer Logan u imejl poruci za agenciju AP rekao je da SAD ostaju posvećene "otvorenom i slobodnom indijsko-pacifičkom regionu".

"Videli smo te iste izveštaje i nastavljena kineska militarizacija u spornim delovima Južnog kineskog mora samo služi povećanju tenzija i destabilizaciji regiona", rekao je on.

Azijska inicijativa za pomorsku transparetnnost, grupa sa sedištem u Vašingtonu, ustanovila je da je vežba sprovedena na ostrvu Vudi, najvećoj kineskoj bazi na Parcelskim osrtrvima na koja prava takođe polažu Vijetnam i Tajvan.

Sa borbenim radijusom od gotovo 1.900 nautičkih milja (3.520 kilometara) bombarder H-6K mogao bi da sa ostrva Vudi ima celu jugoistočnu Aziju u svom dometu, navela je ta organizacija.

Južnije odatle u grupi ostrva Spratli Kina je izgradila sedam veštačkih ostrva i opremila ih pistama, hangarima radarima i raketnim stanicama, čime je dalje ojačala svoje teritorijalne pretenzije u tom vodenom toku.

SAD i druge zemlje optužuju Peking da militarizuje tu oblast da bi Kina ojačala poziciju u sporu oko tih ostrva. Vašington je rekao da se time krši obećanje predsednika Si Đinpinga bivšem američkom predsedniku Baraku Obami da neće militarizovati tu oblast. Kina kaže da ima legitimno pravo da jača odbranu na tim ostrvima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: