Erdogan obišao Alijin grob, mediji podsećaju na "amanet"

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan položio je cveće na grob prvog predsednika BiH Alije Izetbegovića.

Izvor: B92

Nedelja, 20.05.2018.

16:56

Erdogan obišao Alijin grob, mediji podsećaju na
Getty images

U pratnji Erdogana bila je njegova supruga Emine Erdogan, predstavnici delegacije Turske, predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija Izetbegović te predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Erdogan je ranije u nekoliko navrata isticao da je Alija Izetbegović bio veliki državnik i jedan od najvažnijih mislilaca našeg veka, podseća portal Klix.

Predsednik Turske je ranije ispričao da je Aliju Izetbegovića posetio 18. oktobra 2003. u Sarajevu, samo dan pre smrti, kada mu je prvi predsednik BiH kazao: "Tajip, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte".

"Činjenica da je Bosnu dao u amanet Turskoj manifest je njegovog civilizacijskog horizonta. Jer, Alija je video i znao da muslimani jedino jedinstveni, u zajedništvu i solidarišući se jedni s drugima, mogu ostvariti svoju civilizacijsku misao", rekao je tada Erdogan turskim medijima.

Ta Erdoganova izjava je tada izazvala različita reagovanja u BiH i regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: