Erdogana dočekao Izetbegović, bez Ivanića i Čovića

Uz najviše bezbednosne mere, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, doputovao je u Sarajevo.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.05.2018.

13:24

Erdogana dočekao Izetbegović, bez Ivanića i Čovića
FOTO TANJUG/ FENA/ ALMIR RAZIÆ

Na aerodromu ga je dočekao predsedavajući Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović.

Dugačka kolona vozila sa aerodroma se uputila do zgrade Predsedništva, gde će se Erdogan i Izetbegović, kako se očekuje, nakon susreta u četiri oka, obratiti medijima.

Erdogana u Predsedništvu nisu dočekali hrvatski i srpski član, Dragan Čović i Mladen Ivanić.

Ivanić je ranije rekao da će u vreme posete Erdogana biti van zemlje.

Sarajevo je potpuno u znaku posete turskog šefa države.

Veliki broj građana je na ulicama i oni uzvikuju Erdoganovo ime, grad je okićen turskim I BiH zastavama, bezbednosne mere sun a najvišem stepenu, a posetu prati veliki broj medija.

Erdogan će u Sarajevu održati i praktično jedini predizborni miting svoje partije i koalicionih partnera van Turske, uoči vanrednih predsedničkih I parlamentarnih izbora, koji će u toj zemlji biti održani 24. juna.

Mediji u BiH ističu da je dolazak Erdogana u Sarajevo usledio nakon zvanične posete Turskoj srpskog predsednika Aleksandra Vučića, kome je u Ankari i Istanbulu priređen veličanstven doček.

Nakon sastanka u Predsedništvu i zajedničke konferencije za novinare, Erdogan i Izetbegović će položiti cveće na grob prvog predsednika BiH Alije Izetbegovića na groblju Kovači u Sarajevu.

Posle toga će prisustvovati 6. Kongresu Unije evropskih-turskih demokrata (UETD), koji će biti održan u Olimpijskoj dvorani Zetra. Veliki broj pripadnika turske dijaspore i pristalica iz zemalja EU i regiona stigao je danas u Sarajevo da pruži podršku turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, koji će u tom BH gradu održati praktično i jedini predizborni miting van Turske.

Šesti kongres Unije evropskih turskih demokrata biće održan u dvorani “Huan Antonio Samaranč”, poznatijom kao Zetra, gde se očekuje prisustvo između 15.000 i 20.000 ljudi iz BiH i dijaspore.

Autobusi s Erdoanovim pristalicama od ranog jutra su pristizali u Sarajevo.

Uglavnom je reč o Turcima koji su stigli iz Nemačke, Austrije i Holandije.

Njihovo prisustvo u Sarajevu i dvorani Zetra, obezbeđuju jake policijske snage MUP-a KS.

Protokol je u priličnom zakašnjenju s obzirom na to da se u Predsedništvu BiH očeuje obraćanje novinarima Erdogana i Bakira Izetbegovića.

Portal Dnevnog avaza je preneo da su mnogim novinarima oduzete akreditacije, kao i da je na pultu za prijave ogromna gužva, s obzirom na to da ovaj događaj prati veliki broj evropskih i medija iz regiona.

Mnogi portali direktno prenose događaje iz Sarajeva, a prema izveštajima medijima sve se odvija bez većih incidenata.

Učesnici skupa, sa šalovima i zastavama Turske, većinom govore nemački jezik.

Tajip Ozer, sa kojim je u Zetri razgovarao novinar Kliksa u Sarajevo je, kaže, doputovao pre dva dana da pruži podršku Erdognu.

Ovaj skup je odlična prilika jer će se razgovarati o mnogim stvarima i problemima", kazao je Ozer i dodao da je njegova grupa o pedesetak Turaka pre dolaska u Sarajevo prvo posetila Istanbul.

Gamzegul Oskan je iz Nemačke i kaže da je vrlo srećna što je dosla u Sarajevu da vidi predsednika Erdogana i pruži mu podršku.

"Mislim da je ovo predivna stvar i sretna sam što prvi put mogu glasati za njega", rekla je ona.

Hasan Pašić, poreklom iz Cazina, koji živi u Austriji, takođe je došao u Zetru da pruži podršku šefu turske države.

"Došao sam da podržim Erdogana s braćom Turcima jer mislim da je dobar predsednik i političar koji drži islamsku zajednicu ujedinjenom", rekao je Pašić.

Mostarac Mustafa Samerić je u Sarajevo stigao zato što smatra da je Erdogan dobar čovek.

"On je super i za Bosnu i Hercegovinu", dodao je Mustafa.

Skupu u Zetri prisustvuje i grupa žena iz Bugojna koje su turskom predsedniku i njegovoj porodici poželele sve najbolje.

"Podržavamo ga jer čini dobro za BiH", kazala je Hamida Šeremet.

Sa skupa u Zetri Erdogan će u jednom trenutku, kako se očekuje, poslati poruku uoči vanrednih predsedničkih I parlamentarnih izbora u Turskoj, koji će biti održani 24. Juna.

Građani BiH, pa i Bošnjaci, podeljeog su mišljenja u vezi današnjeg događaja.

Ima, naime, i onih i koji smatraju da Saraajevo nije baš najbolji izbor za predizbornim iting Erdogana, s obzirom na to da se i u BiH u oktobru održavaju izbori na svim niovima, oko kojih ima još mnogo neoumica posebno kada je reč o izmenama Izbornog zakona.

Oni smatraju da je dolazak Erdogana “vetar u leđa”, inače, kako se smatra, posustaloj Stranci demokratske akcije Bakira Izetbegovića, čija supruga je kandidovana za bošnjačkog člana Predsedništva u narednom izbornom ciklusu.

Stoga, oni koji imaju rezervu prema današnjem događaju, kažu da ne bi bili iznenađeni da Erdogan javno podrži njenu kandidaturu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: