BG: Za 7.512 mesta u vrtićima čak 19.500 zahteva

Na završeni konkurs za mesto u beogradskim predškolskim ustanovama stiglo je oko 19.500 zahteva roditelja i staratelja za 7.512 slobodnih mesta.

Izvor: B92

Nedelja, 20.05.2018.

18:07

BG: Za 7.512 mesta u vrtićima čak 19.500 zahteva
Getty Images

To je izjavio gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

U odnosu na prošlu godinu, stiglo je oko 15 odsto zahteva manje.

Oko 45 odsto zahteva stiglo je elektronski što je rast broja online prijava u odnosu na prošlogodišnjih 36 odsto, saopštio je Beoinfo.

"Manji broj zahteva za mesto u vrtićima nam govori da je vrh talasa interesovanja iza nas, što je dobro. Za predškolske ustanove u Beogradu prošla godina je bila udarna, otvorili smo nova mesta i upisali rekordan broj dece u državnim i privatnim vrtićima a sada sa manjim brojem zahteva imamo realnu osnovu za ispunjenje našeg osnovnog cilja, smanjenja liste čekanja na minimum do kraja godine", rekao je Gak.

Najveće interesovanje je za vrtiće na Novom Beogradu, Čukarici i Voždovcu budući da su samo ove tri ustanove primile oko 7.500 zahteva roditelja, dok je najmanji broj zahteva podnet u Barajevu, Sopotu i na Savskom vencu.

Gak je ocenio da je konkurs protekao bez problema, te da u Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu tokom dve nedelje podnošenja zahteva nije stigla nijedna prijava roditelja na bilo kakve neregularnosti.

"Dnevno je u proseku stizalo oko 2.000 zahteva, upisne komisije su imale pune ruke posla, ali sada ih čeka najvažniji deo, rangiranje uz striktno poštovanje kriterijuma što ćemo strogo kontrolisati”, rekao je Gak.

U narednim danima upisne komisije će razmatrati sve pristigle zahteve a nakon analize podataka imaćemo jasniju sliku potreba za mestima u vrtićima budući da očekujemo i zahteve roditelja predškolaca, zakonski obaveznog pripremnog programa, koji do sada nisu išli u vrtić i potrebno je da podnesu zahtev, a mnogi roditelji konkurišu na više opština što povećava broj zahteva. Takođe, imamo i one koji već koriste subvenciju Grada za boravak dece u privatnim vrtićima ali žele da budu i na listi čekanja za mesto u državnom pa formalno podnose zahteve, rekao je Gak.

U ovom trenutku imamo istorijski broj upisane dece, oko 72.000 u državnim i privatnim vrtićima uz subvenciju grada što je za oko 25.000 dece u sistemu predškolskog obrazovanje više u odnosu na period od pre pet godina.

Broj zahteva je naglo skočio smanjivanjem cene vrtića na 5.590 dinara. Prošle godine smo uspeli da listu čekanja sa 10.000 smanjimo na 3.500 otvaranjem novih mesta i saradnjom sa privatnim vrtićima u kojim sada uz subvenciju grada boravi oko 14.150 dece.

Prema rečima Gaka, to je ujedno i odgovor onima koji ne uspeju sada odmah da dobiju mesto - nastavićemo subvencionisanje ali i otvaranje novih mesta u državnim vrtićima pre svega adaptacijom svih pogodnih prostora kao i prošle godine. Kako je najavio, ove godine u planu je oko 2.000 novih mesta u državnim vrtićima.

"Naš krajnji cilj je da ukinemo listu čekanja. U startu smo u boljoj poziciji u odnosu na prošlu godinu, sa oko 10 odsto slobodnih mesta više a sada i sa manjim brojem zahteva. Imamo mogućnost i da dodatno odobrimo 20 odsto povećanja", poručio je.

Preliminarne liste upisane dece ustanove će objaviti 11. juna, posle čega roditelji koji nisu dobili mesto imaju pravo žalbe koje će se razmatrati do kraja tog meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: