2.000 Turaka iz Austrije kreće ka BiH

Veliki broj pristalica turske vladajuće stranke AKP i njenog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana iz Nemačke stiže u BiH na predizborni miting u nedelju.

Izvor: Tanjug

Subota, 19.05.2018.

11:11

2.000 Turaka iz Austrije kreće ka BiH
Ilustracija: Thinkstock

Kako prenosi Dojče vele, odlaskom u Sarajevo oni žele da potvrde "ispravnost Erdoganove politike".

Junski izbori u Turskoj su prvi izbori od referenduma o ustavnim promenama kojim je prošle godine stvorena podloga za davanje većih ovlašćenja predsedniku, piše DW i dodaje da obraćanje turskog predsednika na skupu u Sarajevu pred 20.000 ljudi, organizatori ne nazivaju predizbornim, mada sve ukazuje da će to biti predizborni nastup i to jedini u Evropi.

"Evropski Turci" kako se često čuje u nemačkim medijima kada se govori o Turcima koji žive i rade u Nemačkoj, uglavnom su uz AKP i Erdogana, a kako se navodi Erdogan to zna da ceni i na ovaj način želi da pošalje jasnu poruku potencijalnim biračima u Evropi, posebno Nemačkoj, da i na predstojećim izborima računa na njihove glasove, ocenjuje nemački servis.

Prethodno je Unija evropsko-turskih demokrata (UETD) saopštila da će oko 2.000 Turaka iz Austrije otputovati u Sarajevo na Erdoganov predizborni skup.

"Polazimo od toga da će do 2.000 ljudi zbog ovog događaja otputovati iz Austrije", rekao je Bilet Bilgi, generalni sekretar UETD, koja se smatra "produženom rukom" Erdoganove AKP.

On je objasnio da će mnogi privatnim vozilima, ali i veliki broj iznajmljenim autobusima krenuti u Bosnu.

Celu akciju, kako je dodao u izjavi bečkom dnevniku "Kurir", finansiraju sponzori, pre svega preduzeća.

Sarajevo će biti zamena za održavanje predizbornog skupa na evropskom tlu, pošto su Nemačka i Austrija zabranile održavanje turskih predizbornih manifestacija na svojoj teritoriji.

Dijaspora je važna na sledećim izborima u Turskoj, pošto samo u Nemačkoj ima oko 1,5 miliona osoba koje imaju pravo glasa na turskim izborima, a u Austriji 110.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: