Šef Delegacije EU: Kosovo ključno za pristupanje Srbije EU

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je Kosovo ključni element za pristupanje Srbije EU.

Izvor: Beta

Subota, 19.05.2018.

23:05

Šef Delegacije EU: Kosovo ključno za pristupanje Srbije EU
B92

"Normalizacija odnosa sa Prištinom i napredak u oblasti demokratije i vladavine prava dva su glavna pokretača za ulazak Srbije u EU. Naravno, Kosovo je ključni element", rekao je Fabrici za izdanje dnevnog lista "Blic" od nedelje 20. maja.

On je kazao da je EU dala do znanja koliko je to važno, te da upravo zbog toga i pruža "dobre usluge" u dijalogu Beograda i Prištine.

Upitan da li će Srbija morati da kaže da nezavisnosti Kosova, on je kazao da EU ima statusno neutralan pristup i da je potrebna puna normalizacija odnosa Beograda i Prištine, u obliku pravno obavezujućeg sporazuma.

"Kroz dijalog EU pruža dobre usluge da se do tog cilja dođe", dodao je Fabrici.

On je kazao da format dijaloga neće biti menjan i da će i dalje biti uključena visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: