Havaji: Počelo je – eksplozije, kiša pepela, potresi...

Vulkan Kilauea lansirao je devet kilometara visoko oblak prašine i pepela. Na Havaje se sručila kiša pepela i prašine. Stručnjaci kažu da je to početak.

Izvor: B92
Podeli
Tanjug/AP
Tanjug/AP

Takav scenario, upozoravaju naučnici, mogao bi da usledi već u narednim satima, prenosi Rojters. Stanovnici velikog ostrva već su upozoreni da se sklone na bezbedno, zbog pepela i toksičnih materija u vazduhu. Postoji opasnost da vetar sve to odnese i do glavnog grada Velikog ostrva Hiloa, koji je pun turista.

Foto: Tanjug / AP
Foto: Tanjug / AP

Kako prenose agencije, havajski vulkan, koji je u fazi erupcije već dve nedelje, u sredu je ispalio prave balističke bombe, užarene lopte veličine mikrotalasne pećnice, koje su popadale na jedan parking. celo područje, istovremeno, konstantno je pod zemljotresima. Oštećeni su brojni objekti, putevi su popucali, a lava je dolšla i do kuća i puteva.

Stručnjaci, koji danima upozoravaju da će Kiluaea doći do tačke eruptivnih eksplozija, kažu da je ta prva eksplozija koja se dogodila slaba i da bi sledeće mogle biti iste jačine i ističu da ne veruju da će se ponoviti scenario iz 1790. kada je od takvih eruptivnih eksplozija vulkana na Havajima poginulo na desetine ljudi.

Tanjug/AP
Tanjug/AP

Dok stručnjaci prate i pokušavaju da predvide ponašanje vulkana, brojne službe su na terenu i pokušavaju da saniraju posledice i pomognu stanovništvu. Svaki stanovnik područja ugroženog dejstvom vulkana dobio je par maski za lice.

Foto: Tanjug / AP
Foto: Tanjug / AP

Takođe, još je na snazi crveni alarm za sve avio-kompanije da ne lete iznad područja vulkana, jer pepeo i prašina iz vazduha lako mogu ući u letelice i izazvati ozbiljne kvarove.

Stanovništvo je takođe upozoreno da vozi bezbedno jer su putevi od pepela i prašine klizavi, a savet dat svima je da uopšte ne napuštaju svoje domove ukoliko ne moraju.

Svet

strana 1 od 443 idi na stranu