Tači: Razumem Rahoja, ali Kosovo nije Katalonija

Priština "razume" odluku španskog premijera da ne prisustvuje samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji, ali "Kosovo nije Katalonija", izjavio Hašim Tači.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug-AP
Tanjug-AP

"Naravno, ni pod kojim uslovima, neko može da povuče paralele između nas i Španije, jer Kosovo nije Katalonija", izjavio je Tači za briselski portal Euraktiv.

Tači je na marginama jučerašnjeg samita rekao da Kosovo ima prijateljska osećanja prema Španiji i da poštuje demokratsku tradiciju Španije i njen teritorijalni integritet. "Razumemo osetljivost pitanja u Španiji i nastavićemo da budemo prijateljske zemlje. Pre ili kasnije svi ćemo biti članovi jedne velike porodice, EU", izjavio je Tači.

Premijer Španije Marjano Rahoj je 23. marta rekao bugarskom premijeru Bojku Borisovu da neće prisustvovati samitu EU – Zapadni Balkan jer ne želi da sedi sa istim stolom sa Kosovom.

Španija, sa još četiri zemlje EU, nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Euraktiv navodi da je glavni razlog to što te zemlje strahuju od separatizma na svojoj teritoriji i ne slažu se s načinom na koji se Kosovo otcepilo od Srbije.

Imajući u vidu osetljivu političku situaciju, dodaje portal, Rahoj nije želeo da doliva ulje na vatru i pokrene debatu u Španiji o dvostrukim standardima u pogledu kosovske i katalonske nezavisnosti.

Na sastanku šefova država ili vlada zemalja EU i Zapadnog Balkana, Španiju je predstavljao njen ambasador u EU.

Euraktiv je dodao da su mnogi posmatrači primetili "paradoks da za razliku od Španije, Srbija nema problem da sedi za istim stolom s Kosovom, ili da se rukuje sa kosovskim liderima".

Kosovo

strana 1 od 99 idi na stranu