Oglasio se Zaev – "kolega Cipras" i "kreativno rešenje"

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je u Sofiji da očekuje da se građani i institucije saglase sa predlogom rešenja spora oko imena i da bude potvrđeno.

Izvor: Beta

Petak, 18.05.2018.

14:32

Oglasio se Zaev –
EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Kako je javio izveštač Televizije Telma iz Sofije, u govoru na "Bečkom ekonomskom forumu", Zaev nije rekao koji je predlog utvrđen sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom kao prihvatljiv, ali je istakao da je bio motivisan da traži mogućnosti za konačno rešenje dvoipodecenijskog spora.

"Lično sam bio motivisan da idem napred sa mojim kolegom Ciprasom, da na kreativan način nađemo moguće rešenje koje će biti konačno, koje je mogućnost za konačno rešenje problema koji ošpstoji više od 25 godina", rekao je makedonski premijer.

To je, kako je istakao, osetljiv problem, ali je poruka za prijateljstvo, saradnju i povezanost nešto što je vredno da se ide hrabrim koracima.

"Nadam se da će naši građani, naše institucije, da se saglase, da bi konačno rešenje bilo potvrđeno", rekao je Zaev.

Pojedini makedonski mediji objavili su danas da je "Republika Ilindenska Makedonija" predlog za rešenje spora oko imena o kojem su u Sofiji, koji su kao obostrano prihvatljiv, utvrdili i makedonski i grčki premijer na marginama Samita EU – Zapadni Balkan.

Prema portalu Nova TV, paket tog rešenja za spor oko imena Makedonije predviđa da jezik bude makedonski, a da u rubrici državljansvo bude zapisano: građani Republike Ilindenske Makedonije, kao i da međunarodni kodovi ostanu MK/MKD.

Zaev i Cipras su juče, na odvojenim konferencijama za novinare, istakli da je želja dve vlade da spora oko imena Makedonije reži pre Samita EU u junu.

Vlada Makedonije se nada da bi tada mogla da dobije datum za početak pregovora o prijemu u EU, dok se u julu, na Samitu NATO, nada pozivu za stupanje u tu alijansu.

Maratonski spor Grčke s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i severna grčka pokrajina, blokira evroatlantsku integraciju Makedonije. Grčka smatra da ustavni naziv Makedonije implicira teritorijalne pretenzije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: