Burno kod tunela u BiH: "Dve policije" i migranti / VIDEO

Nakon višesatne drame, konvoj sa migrantima, koji su krenuli iz Sarajeva ka izbegličkom centru kod Mostara, konačno propušten ka izbegličkom kampu.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
screenshot
screenshot

Konvoj od više autobusa, u kojima su bili migranti izmešteni iz centra sarajeva, krenuo je rano jutros ka izbeglikčkom kampu salakovac, ali je zaustavljen kod ulaza u Hercegovačko-neretvanski kanton.

Konvoj s migrantima je vraćen kroz tunel Ivan-sedlo na teritoriju Kantona Sarajevo, a s njima su bili pripadnici MUP-a Kantona sarajevo, dok su se s druge strane tunela nalazili pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Konvoj sa izbeglicama zaustavljen je u Konjicu i rečeno im je da moraju napustiti područje HNK ili će intervenisati Specijalna jedinica MUP-a tog kantona.

"Vlada HNK nema pravo da stornira odluku državnih institucija. To je državni udar", rekao je ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara nije isključio mogućnost da je Tužilaštvo BiH i državne agencije pokrenu istragu zbog odluke policijskog komesara HNK Ilije Lasića, kojom su direktno derogirane odluke državnih organa vlasti.

Čampara je kazao da je čudno što je policijski komesar uzeo sebi toliko ovlašćenje da zaustavi konvoj migranata, odnosno da derogira odluke organa države BiH.
"Takva odluka je sporna i s humanog aspekta. Ja ne vidim nijedan razlog zbog kojeg bi policijski komesar HNK Ilija Lasić doneo takvu odluku i zbog čega je na sebe preneo tolika ovlašćenja. Moralo bi se znati na osnovu kojeg akta je to uradio, po čijem naređenju je doneo takvu odluku ili je pak postupio samoinicijativno", rekao je Čampara za portal Klix.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić zjavio je da su jake policijske snage na liniji između Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona zaustavile autobuse s migrantima.

On je istakao da migranti neće biti vraćeni u Sarajevo.

"Oni su na liniji kantona, ali migranti se neće vratiti u Sarajevo", rekao je Ujić.

Prema njegovim rečima, odluku o premeštanju migranata iz Sarajeva u izbeglički centar u Salakovcu kod Mostara donelo je Ministarstvo bezbednosti BiH.

Ujić je dodao da u azilantskom centru Salakovac, gde je sve bilo spremno za prijem migranata, nemaju nikakvih informacija o zabranama.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi HNK Rašid Hadžović demantovao je u izjavi za mostarske medije da je kantonalna Vlada razmatrala ili usvojila odluku o zabrani ulaska migranata na područje HNK-a.

Hadžović nije isključio mogućnost da je neko iz Vlade ili policije postupio samovoljno, bez zvanične odluke.

Prema nezvaničnim informacijama koje je objavio portal Vijesti.ba, komesar MUP-a HNK Ilija Lasić izdao je jutros naredbu o zaustavljanju migranata, uz poruku podređenima da postupe po naredbi, a da će "politika dalje rešavati problem".

U konvoju se nalazi 251 odrasli migrant i 18 dece.

Region

strana 1 od 116 idi na stranu