Crnogorci dobijaju gej brakove - zakon pred poslanicima

Beograd -- Nacrt zakona o istopolnim brakovima u Crnoj Gori naći će se uskoro pred poslanicima parlamenta u Podgorici, piše "Blic".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Prema navodima tog lista, rasprava je već obavljena u Bijelom Polju, Budvi i glavnom gradu Crne Gore Podgorici.

Kako prenosi "Blic", Zakon o registrovanom partnerstvu predviđa zajednicu dve punoletne osobe istog pola, koje su registrovale svoj građanski partnerski odnos pred matičarem.

Donošenje ovog zakona moglo bi da omogući i pripadnicima LGBT populacije u Srbiji da se venčavaju u susednoj državi, prenosi još "Blic".

Zakon predviđa i da će gej osobe stupanjem u građanski partnerski odnos imati zdravstveno osiguranje po osnovu života s partnerom, moći će da naslede penziju ili imovinu, a ukoliko se razvode, moći će da podele imovinu.

Zakonom je isključeno usvajanje dece, ali se reguliše ta oblast tako što se navodi da je "partner koji nije roditelj deteta dužan da izdržava decu drugog partnera, ako oni nemaju srodnike koji su po zakonu dužni da ih izdržavaju.

Obaveza partnera ostaje i posle smrti roditelja deteta, a partneti, inače, mogu da zadrže svoje prezime ili uzmu partnerovo.

Kad je reč o regionu, osim Crne Gore, koja će zakon tek dobiti, istopolne brakove imaju u Hrvatskoj i Sloveniji, navodi "Blic".

Region

strana 1 od 116 idi na stranu