Još jedan izvor tvrdi: Novo ime za Makedoniju je...

Skoplje -- Makedonska strana ponudila novi predlog za rešenje spora oko imena u pregovorima sa Grčkom - "Republika Ilindenska Makedonija", javlja makedonski portal A1ON.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Prema neimenovanoim diplomatskim izvorima tog portala, novo ime mora da bude za opštu upotrebu, na čemu insistira Grčka.

Iako se do sada kao rešenje najviše pominjalo ime "Republika Gornja Makedonija", sagovornici A1ON tvrde da je "Republika Ilindenska Makedonija" predlog iz poslednjeg kruga razgovora dve strane.

I prištinska TV Klan Kosova objavila je juče da je postignut načelan dogovor oko novog imena Makedonije, pominjući da je takođe reč o "Republici Ilindenska Makedonija". Prema tvrdnjama tog TV kanala, dogovor nije zvanično potvrđen, ali je televizija Klan Kosova navela da je iz pouzdanih izvora dobila novo ime Makedonije.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je juče u Sofiji da je sa grčkim kolegom razgovarao o imenu koje bi bilo prihvatljivo za obe strane, te da očekuje da će rešenje biti pronđeno u junu pre samita lidera EU.

"Razgovarali smo o nekoliko opcija i jedna od njih je prihvatljiva za obe strane", rekao je Zaev ne precizirajući o kojoj je opciji reč.

Grčki premijer Aleksis Cipras se, međutim, ogradio od izjava Zaeva u vezi s njihovim razgovorom u Sofiji, rekavši da još nije vreme da se govori o dogovoru sa Makedonijom o rešenju višedecenijskog spora oko imena. Cipras je novinarima nakon samita rekao da predstavnici dveju država nastavljaju dijalog u cilju postizanja konačnog dogovora do kraja jula.

Dogovor o novom imenu Makedoniji bi ubrzao otvaranje pregovora o priključenju EU i članstvu u NATO.

Region

strana 1 od 116 idi na stranu