Nesuđeni Đinđićev atentator izašao na slobodu u aprilu

Bivši pripadnik JSO Željko Tojaga izašao na slobodu prošlog meseca nakon odsluženja kazne od 15 godina zatvora zbog pokušaja ubistva premijera Zorana Đinđića.

Izvor: B92

Petak, 18.05.2018.

13:57

Nesuđeni Đinđićev atentator izašao na slobodu u aprilu
Getty Images

Radi se o neuspelom atentatu na premijera Srbije kod hale Limes 21. februara 2003. godine.

On je drugi osuđenik u procesu koji se vodio za ubistvo srpskog premijera, koji se našao na slobodi nakon odsluženja cele zatvorske kazne.

Prvi je na slobodu u martu 2013. godine izašao Saša Pejaković, takođe bivši pripadnik JSO, koji je tada odslužio kaznu od osam godina zatvora na koju je bio osuđen zbog pomaganja atentatorima u skrivanju, odnosno zbog krivičnog dela pružanja pomoći učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Osim njih dvojice, ostalih 10 optuženih osuđeni su na višedecenijske kazne i neće skoro izaći iz zatvora.

Đinđića je prema presudi Specijalnog suda, 12. marta 2003. godine ubio Zvezdan Jovanović, potpomognut pripadnicima JSO i zemunskog klana.

Tojaga je prema svedočenju Dejana Milenkovića Bagzija, svedoka saradnika tužilaštva i nekadašnjeg pripadnika zemunskog kriminalnog klana bio učesnik pokušaja ubistva.

Milenković je izazvao sudar kamionom, a među nesuđenim atentatorima bio je i Tojaga.

Na suđenju koje je usledilo nakon "Sablje", Tojaga je negirao krivicu, ali je 2007. godine osuđen na 30 godina zatvora. Krajem 2008. godine, Vrhovni sud Srbije uvažio je žalbe odbrane i prepolovio mu kaznu na 15 godina zatvora.

Mediji pišu da je Tojaga u više navrata pisao molbe za uslovni otpust, ali da ih je sud odbijao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: