Raspisana treća poternica za Jovicom Stefanovićem Ninijem

Viši sud u Beogradu raspisao je poternicu za Jovicom Stefanovićem Ninijem, jer sedam meseci nije došao na suđenje zbog zloupotreba u privatizaciji Jugoremedije.

Izvor: Beta

Petak, 18.05.2018.

13:01

Raspisana treća poternica za Jovicom Stefanovićem Ninijem
Ilustracija: Thinkstock

To navodi CINS i dodaje da je to treća poternica raspisana za Stefanovićem.

"Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu naredilo je juče raspisivanje poternice za Jovicom Stefanovićem jer se oko sedam meseci nije pojavio na suđenju u slučaju Jugoremedija", naveo je CINS i podsetio da je Savet za borbu protiv korupcije privatizaciju Jugoremedije uvrstio u jedan od 24 sporna slučaja prodaje i privatizacije preduzeća u državnom vlasništvu.

Njegov advokat je sudskom veću dostavio lekarsko opravdanje prema kome Stefanović nije u mogućnosti da prisustvuje suđenju zbog lošeg zdravlja.

Presedavajući sudskog veća Dragan Mirković konstatovao je da Stefanović nije došao na ovo kao ni na prethodna ročišta, ali i da su za njim u druga dva predmeta pred Višim sudom već raspisane poternice.

U postupku zbog sumnji u zloupotrebe pri privatizaciji Srboleka poternica je raspisana u aprilu.

"Pritvor Stefanoviću određen je do 60 dana, zbog okolnosti koje ukazuju na bekstvo i doneta je naredba za raspisivanje poternice", potvrđeno je CINS-u iz Višeg suda.

Druga poternica, iz jula 2017, tiče se suđenja protiv Stefanovića kao direktora firme Farmakos, zbog sumnje u zloupotrebe službenog položaja.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je protiv Stefanovića i još četvoro osumnjičenih optužnicu u aprilu 2013, zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj u zrenjaninskoj fabrici lekova Jugoremedija, navodi CINS i dodaje da je to suđenje u fazi glavnog pretresa.

Odeljenju za potere naloženo je izdavanje poternice između ostalog i zato što je su sudski veštaci procenili da Stefanovićevo zdravsteno stanje ne može biti toliko loše da nije u stanju da se pojavi pred sudom.

Prema izveštaju Saveta, prodaja 41,93 odsto akcija Jugoremedije je do tada bio jedini slučaj u kojem je Agencija za privatizaciju iskoristila zakonsko ovlašćenje da proda akcije na aukciji, zaobilazeći berzu.

U izveštaju Saveta je navedeno da su Akcijski fond i Agencija za privatizaciju prodali 2002. godine Jugoremediju za 16 miliona evra firmi iza koje stoji Jovica Stefanović Nini, "biznismen koji je u trenutku prodaje bio na poternici Interpola i kome je kupoprodaja državnog paketa akcija Jugoremedije poslužila za pranje novca stečenog kriminalom tokom devedesetih."

Posle višemesečnog štrajka većeg dela zaposlenih, koji su ujedno manjinski akcionari Jugoremedije, država je 2006. raskinula privatizaciju, jer vlasnik nije ispunio ugovorene obaveze.

Stefanović je 2012. godine sa saradnicima uhapšen zbog zloupotrebe položaja i pribavljanja 7,5 miliona evra na štetu Jugoremedije.

"On je Jugoremediju učinio zavisnom, odnosno vezao sa poslovanjem svojih privatnih firmi, a preko kojih je nabavljao sirovine za nabavku lekova iz Indije i naduvavao fakture i do 70 puta koje je dalje prosleđivao ka Jugoremediji i na taj način izvlačio kapital", izjavio je nakon Stefanovićevog hapšenja Milorad Veljović, tadašnji direktor policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: