Šabić doneo rešenje; Ministarstvo: Nerazumljivo...

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić doneo je rešenje upućeno Ministarstvu odbrane.

Izvor: B92, Beta

Petak, 18.05.2018.

15:33

Šabić doneo rešenje; Ministarstvo: Nerazumljivo...
screenshot

Rešenjem se zabranjuje obrada podataka o ličnosti sadržanih u privremeno oduzetim privatnim informaciono-telekomunikacionim sredstvima, na osnovu izjave koju, na osnovu naređenja ministra odbrane, potpisuju zaposleni u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane, odnosno bez sudskog naloga.

Šabić je naveo da je 3. aprila upozorio Ministarstvo na nepravilnosti u obradi podataka i obavezao da ga se izjasni o preduzetim merama i planiranim aktivnostima za otklanjanje tih nepravilnosti i zatražio da Ministarstvo dostavi i odgovore na postavljena pitanja i da dostavi svu relevantnu dokumentaciju, što je Ministarstvo nije učinilo.

On je naveo da se sredstva komuniciranja mogu proveravati samo na osnovu sudske odluke, a da pristanak koji je neko dao u Izjavi ne može da predstavlja valjan osnov za obradu podataka.

"Pristanak za obradu podataka o ličnosti mora predstavljati slobodno datu, neuslovljenu i nedvosmislenu izjavu volje lica, koje je na adekvatan način i blagovremeno informisano o svim aspektima obrade njegovih podataka, i koje ne sme trpeti nikakve posledice u slučaju uskraćivanja ili opoziva pristanka, što ovde očigledno nije slučaj", navodi se u saopštenju. Kako se dodaje, činjenica je da je Izjava sačinjena na osnovu naređenja ministra, koje nije dostavljeno povereniku, iako je to traženo, a koje, prema navodima Vojnog sindikata Srbije, nosi oznaku "Vojna tajna – Poverljivo" još više govori u prilog navedenom.

Povodom rešenja poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića koje je dostavio medijima, oglasilo se Ministarstvo odbrane, koje “duboko žali što je poverenik još jednom o svojoj odluci najpre obavestio medije, pa tek onda Ministarstvo”.

“Posebno nam je žao što je Poverenik svesno zanemario činjenicu da niko ne traži uvid u privatne mobilne telefone, a sasvim je nerazumljivo i zašto nam je zabranio delovanje koje inače i ne možemo da preduzimamo bez naloga tužilaštva ili suda, a u skladu sa zakonom. Tako je mogao da nam zabrani i da izdajemo vozačke dozvole, što niti možemo niti hoćemo da činimo. Takođe je nerazumljiva tvrdnja Poverenika da nije dobio odgovor od Ministarstva odbrane, iako mu je nadležni organ uputio pisani odgovor i pozvao ga da u prostorijama Ministarstva ostvari uvid u naređenje ministra, čiji je inače jedini cilj zaštita tajnih podataka. Poverenik je našao vremena da se obrati medijima, ali nije našao vremena da na naš poziv dođe u Ministarstvo odbrane. Žao nam je što Poverenik ne može da se uzdrži od političkih ocena i što ne može da se ponaša kao nepristrasan organ. Nadamo se da će ubuduće Poverenik uspeti da se uzdrži od upotrebe medija i društvenih mreža kao sredstava komunikacije sa Ministarstvom odbrane i da će razumeti da poverljive informacije koje mu dostavljamo na njegov zahtev ne treba da iznosi u javnost”, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: