Formira se Komisija za istragu posledica bombardovanja

Beograd -- Skupština Srbije usvojila je predlog o formiranju Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. po zdravlje građana Srbije i uticaj na životnu sredinu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Za predlog predsednice parlamenta Maje Gojković od 157 prisutnih poslanika, njih 156 glaasalo je za, jedan nije glasao, Aleksandar Jerkov iz DS, a nije bilo glasova protiv niti uzdržanih.

Među onima koji su podržali formiranje Komisije, pored poslanika iz stranaka koje činu skupštinsku većinu, bili su i pojedini poslanici opozicije, iz SRS, zatim Boško Obradović i Dragan Vesović iz Dveri, Gordana Čomić i Veroljub Stevanović iz DS, lider NS Zoran Živković, kao i poslanik Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Djorđe Vukadinović.

Predsednik Komisije će biti poslanik SNS i predsednik Odbora za zdravlje Darko Laketić, a zadatak Komisije je da sagleda sve činjenice i okolnosti vezane za posledice NATO bombardovanja 1999. godine, kao i uticaj na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijomom.

Na prvoj konstitutivnoj sednici, Komisija je dužna da utvrdi metodologiju rada.

Predsednik Narodne skupštine na predlog Komisije može da angažuje naučne ili stručne institucije, kao i naučnike i stručnjake radi pomoći u radu Komisije.

Komisija ima obavezu da informiše Narodnu skupštinu periodično na šest meseci o svojim aktivnostima i dužna je do prvi preliminarni izveštaj sa predlogom mera podnese parlamentu do kraja 2020. godine.

Za sprovođenje ove odluke obezbeđena su sredstva u budžetu Srbije.

Politika

strana 1 od 276 idi na stranu