Nema bombe koja je odnela živote kao politika devedesetih

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović izjavio je da vlast formiranjem komisije za istragu posledica NATO bombardovanja "bilduje patriotski kapacitet".

Izvor: Tanjug

Petak, 18.05.2018.

15:41

Nema bombe koja je odnela živote kao politika devedesetih

On je predložio komisiju za utvrđivanje posledica politike devedesetih, dok mu je predsednica skupštine Maja Gojković odgovorila da je dobro da Srbija čuje kakav je stvarni politički stav demokrata.

"Ono što je nama loše jeste što smo odmah znali da će ova komisija, kada sledi rešavanje kosovskog pitanja i kosovskog čvora, da služi za dnevnu politiku", rekao je Božović.

Optužujući vlast da želi "da bilduje patriotski kapacitet", Božović je rekao da oni koji pokušavaju da utvrde da je osiromašeni uranijum štetan ne moraju ni da se sastaju zbog toga, jer je to poznato.

"Zašto 1999. godine niste vodili računa o zdravlju građana i zašto se tada nije vodilo računa o štetnim efektima koje je izazvalo NATO bombradovanje?", upitao je Božović.

Predlažući komisiju za utvrđivanje posledica politike devedesetih godina, Božović je rekao da "ne postoji bomba koja je odnela toliko života i unesrećila ljude kao ta politika".

U nastavku je Božović dobio opomenu predsedavajućeg koji ga je pozvao da ne vređa.

Iz poslaničkih klupa odgovorila mu je Maja Gojković koja je inače i predložila formiranje Komisije koja treba da utvrdi posledice po zdravlje građana i životnu okolinu posle NATO bombradovanja 1999. godine.

Ona je prethodno rekla da to ne treba politizovati i da svi građani žele da saznaju istinu.

"Imam zamerku što ste prekidali Balšu Božovića u govoru", rekla je Gojkovićeva predsedavajućem, navodeći da Božovićev govor pomaže svima u parlamentu da znaju kako će demokrate glasati.

"Da je jedno ono što govore u medijima, da će svakako podržati formiranje komisije. S druge strane, parlament je pravo mesto da se javno pred građanima Srbije iznese stvarni politički stav i to smo danas imali prilike da čujemo", primetila je Gojkovićeva.

Ona je istakla da se takva diksusija nije mogla čuti u italijanskom parlamentu kada su njihove kolege radile istu stvar.

"Žalosno je kada poslanik parlamenta Narodne skupštine ustane i govori ovakve stvari. Potpuno relativizuje, priča ko je kriv, ko nije kriv što je neko podigao avione i probleme rešavao bombardovanjem", rekla je predsednica skupštine.

Dobro je da Srbija čuje da ima političara i poslanika koji kažu - Srbija je kriva što su bacali osiromašeni uranijum na nas, rekla je Gojković i dodala da se tako nešto ne može čuti u drugim državama.

"Mnogo je ova tema komplikovana da bi o njoj razgovarali kao da sedimo u nekom beogradskom kafiću, da govorimo - sine, brate, šta je bilo 1999. godine...", dodala je ona.

Konstatujući da joj Božović spočitava da su oni "krivi za sve", poručila mu je:

"Hvala vam puno kolega. Eto, vi niste krivi baš ni za šta. Niste krivi što je 2008. godine, a ne 2009. i 2010. godine Kosovo samo proglasilo svoju nezavisnost, predsednik je bio Boris Tadić, premijer Koštunica, a ministar inostranih poslova Vuk Jeremić. Upali ste u ovo zdanje, spalili da ne bi videli kakvi su rezultati izbora zaista i pokrali slike", rekla je Gojkovievać i dodala: "Vratite slike, pa će vam sve biti oprošteno".

Poslanica SRS Nataša Jovanović rekla je predsedavajućem da je bio dužan da prekine izlaganje Balše Božovića koji je, kako je navela, govorio kao promoter Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija.

Neđo Jovanović iz SPS je takođe zamerio predsedavajućem što je "dozvolio" da se zločin povezuje sa vlašću 1999. godine jer "nijedna vlast nije, niti može biti razlog za bombradovanje, naročito zabranjenim vojnim oruđem".

Poslanici Skupštine Srbije uglavnom podržavaju formiranje komisije za istragu posledica NATO bombradovanja 1999. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: