Vučić kaže da je povređen zbog nekih mišljenja o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije optimista kada je reč o rešavanju pitanja Kosova, da to nije lako, jer još postoji mnogo mržnje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug / AP Photo / Dimitar Dilkoff
Tanjug / AP Photo / Dimitar Dilkoff

On je istakao da se mora preći preko toga i da će Srbija i dalje ulagati napore za iznalaženje kompromisa.

"Ako me pitate da li sam optimista, nisam. Ali, u svakom slucaju mi ćemo uložiti velike napore da se postigne kompromis. Ne mogu garantovati da će i druga strana uciniti isto", rekao je Vučić u intervjuu za madridski dnevnik Pais, koji konstatuje da je Kosovo, inače, velika prepreka koju će srpski predsednik, kako kažu, morati da prevaziđe.

To, međutim, kaže Vučić, nije lako.

"Postoji puno mržnje i dalje (između Srba i Albanaca), ali moramo preći preko toga i pokušati da nađemo kompromis", istakao je srpski predsednik, za španski dnevnik objašnjava da je Kosovo pre 10 godina jednostrano proglasilo nezavisnost, a da evropski partneri smatraju da je sporazum između Beograda i Prištine ključni za pristupanje Evropskoj uniji.

U tekstu u listu Pais ukazuje se da se Vučić suočava i sa snažnim nezadovoljstvom unutar Srbije, gde Pravoslavna crkva smatra da je Kosovo srce Srbije i kolevka srpskog naroda, te da ako je napuštanje Kosova previsoka cena koju Srbija treba da plati za ulazak u EU i nije, kažu, vredna toga.

Vučić na to kaže da je povređen zbog takvih mišljenja.

A na pitanje šta očekuje od budućnosti, Vučić kaže:

"Mislim da kada pogledate u budućnost, ono što želite je dovoljno poslova za mlade ljude, inače za nas neće biti budućnosti. Naše traume i bitke moramo ostaviti u prošlosti."

Jer, ističe predsednik Vučić, bilo kakav oružani sukob zbog Kosova ili neki drugi etnički sukob ili tenzije kojih još ima u regionu "ugrozili bi Srbiju".

"Imali smo mnoge ratove koje nismo želeli u 20. veku, moramo ih ostaviti u prošlosti i raditi na uspostavljanju mira i stabilnosti u čitavom regionu i u Srbiji", rekao je Vučić.

Madridski dnevnik podseća da je Vučić na predsedničkim izborima pobedio sa velikom većinom, za šefa srpske države kaže da je "dobar žongler", da ima veliku zahvalnost prema nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, te da istovremeno održava bliske odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Na pitanje da li mu je Putin ponudio drugačiji put od Evropske unije, srpski predsednik je odgovorio:

"Da budem iskren, ne. On (Putin) je prijatelj Srbije i uvek je poštovao naš izbor".

Na opasku da skeptični evropski lideri ne gledaju blagonaklono na to prijateljstvo Srbije i Rusije, Vučić kaže da "nema ničeg pogrešnog u tom prijateljstvu".

"Rusi, kao i Španci, podržavaju naše teritorijalno jedinstvo, ako dođete u Srbiju i pitate ljude koga više volite: Špance ili Dance, 90 odsto će reći da su to Španci, jer i oni imaju "svoje Kosovo".

Dodao je da španski premijer Marijano Rahoj nije prisustvovao samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji zbog prisustva kosovskih lidera.

To u Srbiji pozdravljaju, kazao je Vučić i dodao da je zato u našoj zemlji "Rahoj vrlo popularan".

Pais za Vučića piše da njegova politička moć premašuje institucionalnu, te podseća da je prošle godine, nakon pobede na predsedničkim izborima, na premijersku funkciju postavio Anu Brnabić, mladu osobu koja se otvoreno izjasnila kao pripadnica homoseksualaca.

Kritikovan je zbog, navodi list, potrebe da kontroliše slobodu govora u medijima, što Vučić negira i kao primer navodi da upravo njega u javnosti nazivaju pogrdnim imenima.

"Ali, naravno, moramo da stvorimo demokratski prostor u kojem možemo da radimo", kazao je srpski predsednik.

U listu se konstatuje i da je krajnji cilj predsednika Vučića da Srbiju uvede u Evropsku unije, a šef srpske države objašnjava da je srpsko društvo iscrpljeno, te da je naša zemlja u tom procesu već 18 godina.

"Nadamo se da smo spremni da to završimo 2025. godine (datum koji je EK predvidela), što nije sigurno, jer to zavisi od zemalja EU, a istovremeno imamo i prepreku Kosova ", rekao je Vučić u intervjuu Paisu, na juče završenom samitu lidera EU i država članica sa liderima Zapadnog Balkana, objavljenom na sajtu madridskog dnevnika.

Politika

strana 1 od 276 idi na stranu