Izraelske vazduhoplovne snage napale ciljeve Hamasa

Izraelske vazduhoplovne snage napale su prošle noći vojni kompleks Hamasa na severu pojasa Gaze, saopšteno je u jedinici vojnog portparola.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.05.2018.

11:29

Izraelske vazduhoplovne snage napale ciljeve Hamasa
Tanjug/AP

Pre napada ispaljeni su meci iz Gaze u pravcu kuća u gradu Sderotu na jugu Izraela. Niko nije ranjen ali je vatra iz automatskih pušaka izazvala štetu, rekla je izraelska vojska.

"IDF (Izraelske odbrambene snage) gledaju s ozbiljnošću na taj incident i smatraju terorističku organizaciju Hamas odgovornom za sve što se dešava u i van pojasa Gaze", navedeno je u saopštenju.

U sredu su izraelski tenkovi napali nekoliko punktova Hamasa u pojasu Gaze odgovoru na metke ispaljene na izraelske vojnike.

Ni u jednom incidentu nije bilo žrtava, navela je vojska.

Izraelskim udarima su prethodili masovni palestinski protesti i krvavi sukobi na granici pojasa Gaze i Izraela koji su izbijali svakog petka, a kulminirali su u ponedeljak kada su izraelski vojnici ubili oko 60 Palestinaca.

Već mesec i po dana hiljade, a ponekad desetine hiljada stanovnika Gaze protestuju protiv izraelske blokade i za pravo na povratak palestinskih izbeglica sa sadašnje izraelske teritorije odakle su pobegli u ratu koji je izbio nakon stvaranja Izraela 1948. godine.

Od 2008. Izrael je tri puta ratovao protiv Hamasa, podseća agencija Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: