Zaev i Cipras razgovarali o rešavanju spora oko imena

Premijeri Makedonije i Grčke razgovali, na marginama Samita EU - Zapadni Balkan, o mogućnostima približavannja razlika u sporu oko imena.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

U kratkom saopštenju makedonske vlade se navodi da su premijeri dve susedne zemlje razgovarali o "aktuelnom trenutku u razgorima o problemu koji Grčka ima sa ustavnim imenom Makedonije i mogućnosti da približe razlike u traženju rešenja koje je prihvatljivo za obe strane".

Pre sastanka u Sofiji Zaev i Cipras su, prema izveštajima makedonskih medija iz Sofije, bili uzdržani, a očekuje se da bi više o tom sastanku makedonski premijer mogao da kaže na konferenciji za novinare.

"Makedonija i Grčka jačaju prijaterljstvo. Premijer Cipras i ja verujemo da možemo da nadjemo rešenje koje će štititi dostojanstvo gradjana dve države", napisao je Zaev na svojoj Fejsbuk stranici.

Maratonski spor Grčke sa Makedonijom oko njenog prava na ime koje nosi i severna grčka pokrajina, blokira evroatlantsku integraciju Makedonije. Grčka smatra da ustavni naziv Makedonije implicira teritorijalne pretenzije.

Region

strana 1 od 116 idi na stranu