Apelacioni sud sam razmatrao dokaze za "stečajnu mafiju"

Apelacioni sud u Beogradu održao drugostepeni glavni pretres i sam izveo dokaze koje smatra ključnim u postupku protiv optuženih poznatom kao "stečajna mafija".

Izvor: B92

Četvrtak, 17.05.2018.

13:07

Apelacioni sud sam razmatrao dokaze za
Ilustracija: Thinkstock

Taj postupak pokrenut je pre više od 12 godina.

Današnjem suđenju prisustvovali su svi optuženi izuzev Miljka Živojinovića i Anđelka Bitevića, čije prisustvo nije bilo neophodno za održavanje pretresa.

Petočlanosudsko veće se nakon javnog dela sednice, povuklo na većanje i glasanje povodom ovog krivičnog postupak koji traje više od 12 godina, nakon čega bi trebalo da donese pravosnažnu presudu.

Do odluke Apelacionog suda da otvori glavni pretres, najčešće dolazi zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, ili drugih okolnosti koje ne mogu da se u utvrde iz same presude i žalbi, koje su u ovom slučaju razmatrane u februaru.

Prvostepenom presudom Specijalnog suda, u aprilu 2017. godine su nakon ponovljenog suđenja, petorica optuženih oslobođena optužbi, a četvorica osuđena na kazne zatvora od dve do četiri i po godine.

Tom presudom je nekadašsnji predsednik Trgovinskog suda u Beogradu Goran Kljajević oslobođen svih optužbi za zloupotrebe u vezi sa "Poštanskom štedionicom", "C marketom" i GP "Rad". On je prethodno, prvom presudom koja je bila ukinuta odlukom Apelacionog suda, bio osudjen na šest i po godina zatvora.

Optužbi su prvostepenom odlukom Specijalnog suda u aprilu prošle godine oslobođeni i Sekula Pjevčević, Zoran Jovanović, Radisav Jocović i Srboljub Spasić.
Zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica, istom presudom iz aprila 2017. sin glumca Velimira Bate Živojinovića, Milljko Živojinović osuđen je na četiri godine zatvora, Andjelko Bitević na četiri i po godine zatvora, a Milivoje Mirković i Ljubiša Mitić na po dve godine zatvora.

Živojinović je tom presudom obavezan da oštećenom GP "Rad" u stečaju plati na ime imovinsko-pravnog zahteva iznos od 12.229.190.12 dinara, u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti presude.

Biteviću je izrečena i novčana kazna od 800.000 dinara, koju je dužan da plati u roku od 30 dana od dana pravnosnažnosti presude. Pojedine optužbe protiv nekih okrviljenih su odlukom Apelacionog suda iz 2015. godine pravosnažno odbijene zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

Pravosnažnom odlukom Apelacionog suda 2015. godine Kljajević, Nemanja Jolović i Sekula Pjevčević oslobodjeni su od optužbe da su od 2003. godine do 2006. godine, u Beogradu, izvršili krivično delo zlocinacko udruživanje, odnosno da su delovali kao organizovana kriminalna grupa.

Nakon ove odluke Viši sud je morao da isplaćuje oslobodjenima, odnosno njihovim braniocima milionske troškove postupka, zbog čega je račun suda više puta u toku prošle godine bio u blokadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: