"Mi otvoreno govorimo o ruskim špijunima, Evropa ignoriše"

Evropske zemlje ignorišu dokaze o mešanju Rusije u njihove politike i destabilizirajući efekat na politiku regiona.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

To će za posledicu imati da se Evropa više oslanja na rusku energiju, izjavio je slovački predsednik Andrej Kiska.

"Mi otvoreno govorimo o aktivnostima ruskih špijuna u našim zemljama. I mnogi političari i iz moje zemlje zatvaraju oči pred tim. Suočavamo se sa propagandom i prevarama koje pogađaju naša društva, ali ne tražimo njihovo poreklo. Jer već znamo", rekao je Kiska na Globsek konferenciji u Bratislavi, prenosi Rojters.

Kiska je, govoreći na konferenciji, kojoj je prisustvovao i ruski izaslanik pri UN Vasilij Nebenzja, opisao projekat gasovoda "Severni tok 2", kao štetan za stabilnost EU.

Inicijativom ruske kompanije Gasprom i pet evropskih kompanija uz podršku Nemačke trebalo bi da se izgradi gasovod na dnu Baltičkog mora koji će direktno spojiti Rusiju sa Nemačkom, zaobilazeći istočnu Evropu, čime će se udvostručiti kapacitet ruskog izvoza gasa u Nemačku.

"Ovaj projekat će imati ozbiljne političke posledice, on je primer čisto ekonomskih interesa na štetu stabilnosti i prosperiteta našeg neposrednog susedstva. Mi šaljemo signal Rusiji o tome kako smo kratkovidi u našim politikama", rekao je Kiska.

Istovremeno, on je umešanost Rusije u dešavanja u Siriji nazvao "sramotnim" i pozvao na odlučno kolektivno delovanje protiv "nedemokratskih režima koji se pretvaraju da su mirotvorci dok se ne bave borbom za mir, nego za popravljanje izgubljenog nacionalnog ponosa i povratakom među glavne svetske igrače".

Za razliku od susedne Poljske i Mađarske, Slovačka izbegava sukobe sa Briselom o vladavini prava, a nije ni proterala nijednog ruskog diplomatu zbog trovanja bivšeg špijuna i njegove ćerke Sergeja i Julije Skripalj početkom marta u Velikoj Britaniji.

Kako navodi agencija Rojters, Kiska, koji nije član nijedne političke stranke, jeste prozapadni glas Slovačke, ali ima ograničene izvršne moći, dok bivši slovački premijer Robert Fico, često govori protiv sankcija koje je EU uvela Rusiji 2014. godini zbog aneksije Krima.

strana 1 od 20 idi na stranu