Beograd slavi slavu - litija kroz centar grada

Beograd -- Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama, danas će biti obeležena slava grada Beograda - Vaznesenje gospodnje, Spasovdan.

Izvor: Tanjug, prva
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Liturgiji će prisustvati ovogodišnji domaćin slave, gradski menadžer Goran Vesić, i predstavnici Grada Beograda, a nakon toga u 11.30 sati će uz zvuke zvona u svim gradskim crkvama početi litija.

Litija će krenuti iz Ulice admirala Geprata ispred Vaznesenjske crkve, a ići će ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Terazijske česme, gde će biti čitana prva molitva.

Dalje će se kretati Knez Mihailovom i Pariskom ulicom do Saborne crkve, gde će se čitati druga molitva, a zatim će se ići kroz Pop Lukinu, Brankovu, Kraljice Natalije i Dobrinjsku ulicu do porte Vaznesenjske crkve, čime će simbolično biti zatvoren krug i gde će se čitati treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda.

Kako je gradski menadžer Goran Vesić rekao za TV Prva, ulice kojima će proći litija zatvaraće se od 10 časova, a otvarati kako ona bude prošla kroz neku ulicu. Automobili koji ne budu uklonjeni sa trase litije će, kako kaže, biti prebačeni na prva slobodna parking mesta van trase litije.

Povodom obeležavanja Spasovdana, u Starom dvoru će u 17 sati biti održan i svečani prijem.

Spasovdan je jedan od 10 praznika posvećenih Isusu Hristu, koji se obeležava 40 dana posle Vaskrsa, uvek u četvrtak, a deset dana pre Svetih Trojica (Duhova).

Kao gradska slava je utvrdjen još 1403. godine kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd srpskom prestonicom i uzeo Spasovdan za gradsku slavu.

Društvo

strana 1 od 144 idi na stranu