"Merkel pozvala Tačija i mene da razmenimo par rečenica"

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je da je Samitom EU-Zapadni Balkan otvoreno novo poglavlje u regionu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.05.2018.

18:03

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako je rekao, to su dobri signali za očuvanje stabilnosti, bezbednosti i sigurnosti na Balkanu, jer su se učesnici kroz otvoren i iskren razgovor bolje razumeli.

On je, na kraju Samita, preneo da je imao mnogo bilateralnih susreta u Sofiji, navodeći da se sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, britanskom premijerkom Terezom Mej, predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom, predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom, kao i predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem, kao i sa najmanje još deset premijera.

“Razgovarali smo o problemima koji su pred nama, jer je posao lidera ne da razgovaraju o lepim stvarima, već da rešavaju probleme”, naglasio je Vučić u izjavi novinarima.

“Želim da verujem da će u narednom periodu Srbija imati snage, ako bude postojala volja za kompromisom s druge strane, da dođe do rešenja koje će biti prihvatljivo za njene građane, a koje se tiče KiM. Mi ćemo dati sve od sebe i borićemo se za to. Da li ćemo uspeti ne zavisi samo od nas”, poručio je on.

Vučić je rekao da je veoma važno govoriti i o zaključcima koji se tiču digitalne agende, ne samo izjave koja je potpisana, već šta sledi - više novca koji će biti izvođen za digitalnu infrastrukturu, jer će to biti jedan od uslova rasta naše privrede u naredom periodu.

Preneo je da je razgovarano i o drugim infrastrukturnim projektima, a jedan od njih je izgradnja autoputa Niš-Priština.

“Očekujemo da ćemo krenuti u suštinsku izgradnju tog puta pre kraja ove godine. Mi bismo platili 80 odsto, a pomoćiće nam EIB, te će 20 odsto biti grantovi. Taj put bi mnogo značio za najsiromašnije delove naše zemlje, deo nišavskog i topličkog okruga”, objasnio je Vučić.

Rekao je da je Srbija imala veliku čast da bude dobro prdstavljena na ovom skupu, dodajući da su pozitivno o Srbiji i njenom rukovodstvu govorili kancelarka Merkel i predsednika Francuske Emanuel Makron, što je velika čast i važna stvar.

“Videli smo danas koliko prijatelja imamo. Zahvalio bih se svima koji su se zalagali za Srbiju, od Tajanija, kancelara Sebastijana Kurca, do Viktora Orbana koji je najotvorenije tražio prijem Srbije u EU do 2025.. Tražiće da to bude potpuno jasno rečeno. Svim tim prijateljima sam veoma zahvalan na podršci Srbiji”, naglasio je on.

Vučić je dodao da je za Srbiju važan potpisan sporazum o gasnom interkonektoru sa Bugarskom zbog problema za koji se očekuje da će nastati od 2019., pa mora brzo da se rešava, jer Srbija, kako se industrijski ravija troši više gasa, a kako skaču cene nafte i gasa, važno je da ne poskupi gas koji trošimo.

Upitan da li je došlo do otopljavanja odnosa sa Hašimom Tačijem, pošto je navodno sa njim pričao na Samitu, Vučić je objasnio da je za vreme zajedničke fotografije svih učesnika stajao između rumunskog kolege Klausa Johanisa i kancelarke Merkel.

“Onda je Merkel pozvala Tačija i mene, sa Borisovim da razmenimo par rečenica. Uvek tražite velike vesti, a ja sam neko ko želi da vidi značajan napredak da bi mogao da kaže tako nešto. Za sada se nadam da ćemo nastaviti dijalog pa ćemo videti rezultate”, poručio je on.

Preneo je da je britansku premijerku Terezu Mej pozvao da poseti Srbiju, jer posle Margaret Tačer nije bilo posete na tom nivou iz Velike Britanije.
Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinoviæ
Takođe je dodao da je sa Mej razgovaro o regionalnim i evropskim, ali i globalnim pitanjima.

Sa Merkelovom, sa kojom se viđa češće, dodajući da je posebno ponosan što ona želi da nas čuje, kazao je da je razgovarao o sprskoj privredi, srpskom pravosuđu i učešću Venecijanske komisije u tome kakve će procene da donesu na ustavne amandmane.

“Ja sam rekao da bez pozitivne procene neće biti bilo kakvog usvajanja ili predlaganja na usvajanje u Srbiji”, dodao je on.

Podsetio je koliko je Nemačka važna za Sbriju, da je motor razvoja, i da zapošljava 47.000 ljudi u Srbiji.

Na konstataciju da najveći broj uvoza proizvoda na Kosovu dolazi iz Srbije, Vučić je kazao da je to valjda normalno, logično i podrazumevajuće.

“Bili smo najprisutniji na sajmu privrede u Prištini. Očekujem da uvek budemo toliko prisutni. Lično sam dao dozvolu srpskim kompanijama i naložio vlastima da nikome ne prave probleme. MI želimo slobodnu trgovinu, slobodan protok ne samo roba, već i kapitala, da ulažemo mnogo više svuda. Srbija ima u trgovinskoj razmeni suficit sa svima u regionu i sa Makedonijom, Crnom Gorom, BiH, čak i Hrvatskom. Zzelimo dalje da je povećavamo. Naši BDP-i su mali i moramo mnogo toga da radumo da bismo uspeli da napravimo bolje rezultate”, objasnio je on.

Na kraju je upitan da li strahuje da bi, nakon političkih promena u Rimu, Italija mogla postati manji prijatelj proširenja, Vučić odgovorio da je na skupu Evropske narodne partije Italija bila tema koja je nadkrilila ceo Zapadni Balkan.

“Mi smo izuzetno cenili saradnju sa vladom Paola Đentilonija i nadamo se da će Italija ostati posvećena proširenju EU. Pomalo svi strepimo kako se stavri odijaju u Italiji. Ali nadamo se da ćemo, koju god vladu bude postavio predsednik Italije, biti u stanju da sa njom uspostavimo jezik, saradnje, poštovanja i prijateljstva”, zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: