Hag odbio zahtev Mladića da optuži lekara u pritvoru

Apelaciono veće Mehanizma odbilo je obnovljeni zahtev odbrane Ratka Mladića da lekar u sudskom pritvoru Paulus Falke bude optužen za nepoštovanje tog suda.

Izvor: Beta

Sreda, 16.05.2018.

15:41

Hag odbio zahtev Mladića da optuži lekara u pritvoru
Foto: GettyImages

U danas objavljenoj odluci, apelaciono veće je navelo da Mladićeva odbrana nije pokazala da je "osoblje u pritvoru UN svesno i namerno umešalo u sprovođenje pravde tako što se nije povinovalo nalogu veća ili sudije".

Sudije su, takođe, ocenile da u zahtevu odbrane nisu navedeni dovoljni razlozi za uverenje da je neko iz osoblja u pritvoru možda postupio tako da bi to bilo nepoštovanje suda.

Današnjom odlukom Mladić se upućuje da svoje nezadovoljstvo lečenjem ili uslovima u pritvoru može izraziti prigovorom u skladu s pritvorskim pravilima.

Sličan zahtev Mladićeve odbrane ranije je odbacilo prvostepeno veće Haškog tribunala, koje je bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, u novembru prošle godine, prvostepeno osudilo na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima u BiH.

U zahtevu da protiv doktora Falkea bude pokrenut postupak za nepoštovanje suda, Mladićeva odbrana tvrdila je da je on prikrivao podatke iz istorije bolesti optuženog, uprkos nalogu sudija da ih obelodani odbrani.

Odbrana je, takođe, tvrdila da je Falke sprečio posetu srpskih lekara Mladiću pre nego što je 22. novembra prošle godine bila izrečena prvostepena presuda.

Branioci su tada tražili da izricanje presude bude odloženo dok ne bude utvrđeno da li je Mladić sposoban da učestvuje u procesu. Te zahteve odbrane Tribunal je odbio.

Mladić je, prvostepenom presudom na koju će uložiti žalbu, proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Prvostepeno veće Mladića je oslobodilo optužbe za genocid u još šest opština u BiH.

Na taj deo presude, žalbu je najavilo haško tužilaštvo.

Mladić je nepravosnažno osuđen za genocid, kao i za progon, istrebljenje, ubistva deportacije i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti.

U dodatnih pet tačaka, Mladić je osuđen i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.

Mladić (76) je u pritvoru u Sheveningena od kraja maja 2011, kada su ga uhapsile i u Hag izručile vlasti Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: