U Kijevu uhapšen ruski novinar Kiril Višinski

U Kijevu je uhapšen ruski novinar i rukovodilac portala RIA Novosti Ukrajina Kiril Višinski kog ukrajinske vlasti sumnjiče za državnu izdaju.

Izvor: B92

Sreda, 16.05.2018.

12:27

U Kijevu uhapšen ruski novinar Kiril Višinski
Ilustracija: Getty Images

Višinski je uhapšen juče ispred svog stana. Istovremeno su pripadnici Službe bezbednosti Ukrajine izvršili pretres prostorija RIA Novosti Ukrajina.

Pretreseni su i stanovi novinarke MIA "Rusija sevodnja" Ljudmile Lisenka i šefa predstavništva agencije u Ukrajini Andreja Borodina.

Prema informacijama advokata Višinskog, ruski novinar je prebačen iz Kijeva u Herson, gde se nalaze kancelarije ukrajinskog tužilaštva. Supruga ruskog novinara tvrdi da njen muž ima ozbiljne zdravstvene probleme i da mora da uzima lekove.

Služba bezbednosti Ukrajine sumnjiči novinara za državnu izdaju. Maksimalna kazna za to krivično delo prema ukrajinskom zakonu iznosi 15 godina zatvora.

Služba bezbednosti tvrdi da se Višinski bavio "subverzivnim akcijama na Krimu" i da je "podržavao Donjecku narodnu republiku i Lugansku narodnu republiku".

Agencija MIA "Rusija sevodnja" na društvenim mrežama pokreće hešteg #ThruthNotTreason kao znak podrške Višinskom, naveo je Sputnjik.

Povodom hapšenja novinara, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je izjavila da je ponašanje zvaničnog Kijeva u ovoj ili sličnoj situaciji nedopustivo.

"Ruska strana će uraditi sve kako bi ruski gradjanin bio oslobodjen i da se prema drugim predstavnicima medija, bili to ruski gradjani ili ruski mediji, takve akcije više ne sprovode", kazala je Zaharova.

Protestna nota iz Rusije

Zbog situacije s novinarima, rusko Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je danas protestnu notu Ukrajini.

"Mislim da su upućene dve protestne note. Note izražavaju poštenu količinu zabrinutosti", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Grigorij Karasin, prenosi Tass.

Istovremeno, akcije usmerene protiv ruskih novinara osudila je i zvanična Moskva, a portparol predsedništva Dmitrij Peskov izjavio je da rad ukrajinskih medija u Rusiji neće biti doveden u pitanje.

"Rusija će svakako preduzeti hitne recipročne mere", rekao je Peskov na konferenciji za novinare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: