Sud BiH oslobodio Radončića svih optužbi

Sarajevo -- Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je lidera Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića svih optužbi.

Izvor: Beta
Podeli

Radončić je oslobođen ptužbi za ometanje rada pravosuđa, udruživanje radi činjenja krivičnih dela i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Presudom Suda BiH pored Radončića, oslobođeni su i Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić.

Proces je trajao više od dve godine, a Tužilaštvo BiH teretilo je Radončića da je Azri Sarić, bivšoj devojci Ramiza Delalića Ćele, obećao korist ako ona na suđenju narko bosu Naseru Keljmendiju na Kosovu svedoči u njegovu i Keljmendijevu korist.

Keljmendiju se u Prištini sudilo za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, osobe iz sarajevskog kriminalnog miljea.

Delalić, poznat po tome što je pucao na srpskog svata kod stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, ubijen je u leto 2007. godine.

Tužilac Božo Mihajlović koji je podigao optužnicu protiv Radončića i ostalih, posle godinu dana suđenja morao je da se povuče iz procesa jer je suspendovan, a predmet su od njega potom preuzele tužiteljke Elvira Stanojlović i Suada Pašić.

Tužilaštvo je najavilo žalbu na prvostepenu presudu.

Radončić je posle izricanja presude izjavio da se "dogodilo ono što je tvrdio od početka", te da je on "žrtva ontirane optužnice".

"Veoma mi je drago da smo dokazali da nema elemenata za naš krivični progon, da se u fer postupku dokazalo da nema nijednog dokaza osim želje da se mi politički eliminišemo", rekao je Radončić novinarima u Sarajevu.

strana 1 od 116 idi na stranu