Šestorica u pritvoru zbog fašističkih simbola na Blajburgu

Petoro hrvatskih i jedan slovenački državljanin uhapšeni su zbog sumnje da su u Blajburgu prekršili zakon o zabrani isticanja fašističkih i nacističkih simbola.

Izvor: Beta

Sreda, 16.05.2018.

17:12

Šestorica u pritvoru zbog fašističkih simbola na Blajburgu
Foto: Tanjug, AP

Hrvatski mediji navode da se oni nalaze se u pritvoru u Klagenfurtu.

"Petorica su privedena zbog pozdravljanja tzv. Hitlerovim pozdravom, a jedan zbog nošenja simbola SS jedinica", rekla je za dnevnik Kronen cajtung portparolka suda u Klagenfurtu Eva Jost Draksl.

Ona je navela da osumnjičenima, koji su u pritvoru zadržani zbog opasnosti od bekstva, preti i do deset godina zatvora, prenela je agencija Hina.

Austrijski dnevnik navodi da su pri Pokrajinskom sudu u Klagenfurtu izrazili nadu da će ovogodišnja oštra akcija protiv isticanja zabranjenih simbola pokazati trajni učinak da bi "komemoracija hrvatskim žrtvama ubuduće prošla dostojno i bez desno radikalne pozadine".

Proteklog vikenda na Blajburgu je, pod pokroviteljstvom Sabora Hrvatske, održana komemoracija za stradale zarobljene pripadnike pronacističke Nezavisne države Hrvatske i drugih poraženih vojnih formacija u Drugom svetskom ratu, među kojima je bilo i civila.

Ovogodišnja komemoracija povodom 73. godišnjice tog događaja održana je pod rigoroznim pravilima, a austrijske vlasti najavile su da će se obračunati sa svakim oblikom ustaške simbolike, pa su eventualnim prekršiteljima zakona zapretili hapšenjima i deportacijama iz Austrije.

Na Blajburgu se obeležava stradanje pripadnika NDH i drugih poraženih vojnih formacija u Drugom svetskom ratu, kao i civila koji su hteli da se predaju savezničkim snagama, ali su ih one predale jugoslovenskoj vojsci.

Deo zarobljenih odmah je ubijen, a deo je sledećih nekoliko meseci ubijen u marševima kroz bivšu Jugoslaviju, zvanim Križni put.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: