Albanski ministar: Sve akcije Rusije vode u jednom smeru

Brisel -- Ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati izjavio je da se sutrašnji Samit u Sofiji održava u jeku nastojanja Rusije da ojača svoj uticaj u tom regionu.

Izvor: Beta
Podeli
Getty Images
Getty Images

"Rusija se protivi širenju NATO u regionu i nastoji da suzbije proevropske reforme", rekao je Bušati za briselski portal EU obzerver.

Bušati je rekao da Moskva ne propušta priliku kada je reč o eksploatisanju regionalnih problema i da bi Zapad trebalo da pripazi na uplitanje Rusije u zemljama koje su predvodnici u procesu pristupanja EU - Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji jer je Moskva sporemna da podstakne nacioanlističke napetosti da bi spečila napredak.

"Nacionalizam podstiču treće strane (Rusija) čiji bi interes mogao biti pre nestabilnost, nego stabilnost. To je opasno načelo koje žele da iskoriste", rekao je albanski ministar.

On je naveo da je "Rusija objavila više saopštenja o prošlogodišnjim događajima u Makedoniji nego EU i najbliži susedi Makedonije zajedno". "Rusko ministarstvo spoljnih poslova i dalje pažljivo prati situaciju i uvek je prvo u reagovanjima", dodao je.

Kada je reč o Srbiji, naveo je Bušati, ruska kompanija Gasprom širi se iz geopolitičkih interesa, dok je Crna Gora koja je bila igralište za rusku oligarhiju, iako je u međuvremenu postala članica NATO, i dalje podložna ruskom političkom mešanju.

"Čak i u Albaniji, takođe članici NATO, gde smo mislili da smo imuni na ruske intervencije... pokrenuta je istraga navoda da su naši poltički oponenti primali fianansijsku podrščku od Rusije u suprotnosti sa našim zakonom", dodao je.

Osim za političke igre, Rusija se optužuje i za umešanost u pokušaj puča u Crnoj Gori 2016. sa ciljem da spreči ulazak zemlje u NATO. Većina članica EU veruje da Rusija stoji za toga, rekao je za EUObserver neimenovani evropski diplomata.

On je rekao da Crna Gora više nije primarni cilj Rusije, ali da je "Rusija sigurno sposobna za pokretanje drugih operacija u regionu"

Ozbiljna nestabilnost na Zapadnom Balkanu, kako je rekao, mogla bi da izazove podelu među članicama EU oko načina kako da se reaguje. Sem toga, dodao je, problemi na Zapadnom Balkanu te zemlje čine manje atraktivnim kad se govori o perspektivi pristupanja EU.

Bušati je rekao da je članstvo u NATO malim zemljama pomoglo da se zaštite od prljavih trikova. "NATO je izvor strateški vitalnih informacija koje naše male zemlje ne bi mogle same da prikupe", dodao je.

Solidarnost i podrška koju su saveznici pokazali u odnosu na hemijski napad u Britaniji, proterivanjem ruskih špijuna i diplomata, pokazatelji su vrednosti pripadanja Zapadnom bloku, dodao je.

Uoči samita u Sofiji Bušati je još kazao da "nova realnost zahteva jasnu orijentaciju" i da "što više zemalja Zapadnog Balkana bude deo evroatlantskog prostora, biće više stabilnosti i mira i za region i za čitavu Evropu".

Region

strana 1 od 116 idi na stranu