Hrvatska bi da proširenje EU na Z.Balkan vrati u prvi plan

Zagreb -- Hrvatska planira da, tokom predsedavanja Evropskom unijom 2020. proširenje Unije vrati u prvi plan, prenoswi Hina.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Naime, hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić izjavila je danas da Hrvatska želi da tokom predsedavanja Evropskom unijom 2020. organizuje sastanak na vrhu EU i Zapadnog Balkana - Zagreb samit 2, na kojem bi proširenje Unije trebalo da se vrati u prvi plan.

"Želeli bismo da organizujemo Zagreb samit 2. Želeli bismo da naš samit bude samit proširenja, da poruka o vraćanju fokusa na države u okruženju bude jača", kazala je Pejčinović Burićeva u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", prenela je Hina.

Hrvatska agencija podseća da je EU u Zagrebu pre 18 godina prvi put održala samit van svojih granica sa temom proširenja na dnevnom redu.

Hrvatska ministarka je za samit EU-Zapadni Balkan koji se sutra održava u Sofiji kazala da predstavlja važan iskorak jer će se poslati poruka da postoji jasna određenost Evropske unije za ceo region, uključujući i Kosovo, koje pet država članica Evropske unije ne priznaje, navodi Hina.

Region

strana 1 od 116 idi na stranu