VICE: Zašto su neželjena ženska deca? / VIDEO

Uzroci prenatalnog biranja pola i uzroci nasilja nad ženama su ujedno i uzroci mnogih oblika diskriminacija, a to su nejednaki odnosi moći u društvu.

Izvor: Vice

Sreda, 16.05.2018.

11:23

VICE: Zašto su neželjena ženska deca? / VIDEO

U novom filmu u produkciji VICE Srbija autorka Iva Parađanin je pokušala da dođe do odgovora zašto su devojčice neželjene u Crnoj Gori.

“Pre nego što sam čula za statistiku i saznala za problem selektivnog abortusa u Crnoj Gori, donekle sam bila upoznata sa stepenom diskriminacije sa kojim se žene tamo susreću, jer je vrlo blizak onom u Srbiji: visoka stopa ubijenih žena u porodičnom nasilju, nejednaki odnosi moći u društvu, nejednaka zastupljenost na tržištu rada, surovi uslovi i država koja često iskazuje stav o neravnopravnosti kao o nečemu dobrom za ženu, stavljajući tradiciju začinjenu konzervativizmom na tron, a ženu konstantno vajajući isključivo u kalupe majke i domaćice”, piše u tekstu autorke.
I u našoj zemlji se ćerkama često iz milošte tepa "sine", očevi neretko otvoreno priželjkuju muškog naslednika, na svadbama je često najbitnije da li će žena uzeti muževljevo prezime, a u Crnoj Gori je sve to otišlo korak dalje.

“U Crnoj Gori se često ako imate dve ćerke i jednog sina, za njega kaže da je sin jedinac, a izraz koji se često koristi za žensku decu je – tuđa večera, jer kada se devojka uda, vrlo je često slučaj da se potpuno isključi iz primarne porodice. Crna Gora danas ima 3000 žena manje, a disbalans rođene muške i ženske dece je veći nego ikad. Kada sam otputovala u Crnu Goru kako bih istražila na koji način se i zašto sprovode selektivni abortusi, prvo me je zanimalo da saznam kako je odrastati kao devojčica na ovim prostorima”, navodi autorka.

Iako mnogi nisu ni slutili da se devojčice abortiraju samo zbog pola i da se to dešava u tolikoj meri da je poremetilo statistiku, ova praksa prisutna je već dugo u Crnoj Gori.

“Naime, u izveštaju Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija iz 2012. godine, Crna Gora je upozorena i svrstana u svetski vrh liste zemalja sa najvećim disbalansom među decom muškog i ženskog pola, uz Albaniju, Azerbejdžan i Jermeniju. Američki Institut za istraživanje populacije procenio je, na osnovu monitoringa vršenog u perodu od 2000. do 2014. godine, da se godišnje u Crnoj Gori namerno abortira 50 devojčica. Koliko sam uspela da saznam iz razgovora sa različitim ženama, selektivni abortus se češće sprovodi na severu ove zemlje”, dodaje se.

Ceo film pogledajte na ovom linku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: