MUP u akciji sa FBI: Uhapšen haker u Beogradu

Beograd -- Pripadnici MUP-a Srbije učestvovali su u međunarodnoj akciji kojom je rukovodio američki FBI i u Beogradu priveli člana hakerske grupe "Vrhovni gospodar tame".

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Cij akcije, koju su sproveli pripadnici Uprave kriminalističke policije, u koordinaciji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, bilo je otkrivanje lica koja su koristeći ime "The Dark Overlord" na internetu, od juna 2016. do danas neovlašćeno pristupali računarskim mrežama i podacima najmanje 50 žrtava.

Oni su tako krali informacije i lične podatke građana SAD, koji su uključivali i podatke o vlasništvu i intelektualnoj svojini, osetljivim podacima o zdravstvenom osiguranju, lečenju i druge.

Osumnjičeni su nakon toga upućivali ucenjivačke poruke žrtvama, koje su sadržale pretnje da će informacije biti javno objavljene, osim ako žrtva ne uplati traženi novac, saopštio je MUP.

Potom su zahtevali isplate isključivo u virtuelnoj valuti bitkoin, a na osnovu do sada dostupnih podataka, žrtve su uplatile više od 275.000 američkih dolara.

Pripadnici MUP-a su identifikovali i priveli S. S. (38) iz Beograda, osumnjičenog da je jedan od članova hakerske grupe "The Dark Overlord".

Pretresom stana i drugih prostorija koje osumnjičeni koristi nađena je i oduzeta digitalna oprema.

Po nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal, protiv njega će biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćen pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi i krivično delo iznuda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu