"Niko ne traži da priznamo Kosovo, a mi nemamo nameru..."

Slovački premijer Peter Pelegrini izjavio je u parlamentu u Bratislavi uoči samita Evropske unije u Sofiji da od Slovačke niko ne traži da prizna Kosovo.

Izvor: Beta

Sreda, 16.05.2018.

11:52

Ilustracija: Thinkstock

On je istakao i da zvanična Bratislava nema ni nameru da menja išta na tome da jednostrano proglašenu nezavisnost ne priznaje.

"Niko ne traži da priznamo Kosovo. Slovačka nema nameru da na tome išta menja. Ne bi bio dobar signal ako bi sutrašnji razgovori protekli u drugom formatu, a ne sa 28 lidera", kazao je Pelegrini povodom odluke španskog premijera da bojkotuje samit i da ne sedne u Sofiji za isti sto sa predstavnikom Kosova.

Premijer Pelegrini danas je poslanicima Odbora za evropska pitanja slovačkog parlamenta predstavio sa kakvim mandatom ide na samit i na razgovore EU sa zemljama Zapadnog Balkana.

"Samit EU neće biti o proširenju na Zapadni Balkan. Neće se donositi takve odluke, razgovori će pre biti na tehničkom nivou, razgovaraće se o povezivanju sa zemljama Zapadnog Balkana. Trebalo bi da se pošalje jasni signal da EU vidi budućnost tih zemalja u Uniji", kazao je Pelegrini, javlja slovačka agencija TASR.

Slovački premijer podsetio je da Slovačka dugoročno podržava proširenje EU na Zapadni Balkan ali je kritikovao dosadašnju praksu Brisela da se otvaraju poglavlja, zemlje kandidati ispunjavaju uslove i kriterijume iz pojedinih poglavlja a kada sve ispune EU onda ne otvara dalja poglavlja.

"U tim zemljama aktivni su i drugi igrači kao Kina, Rusija i EU bi trebalo zato da adekvatno uspostavi ravnotežu sa tim interesima", rekao je Pelegrini i dodao da neotvaranje novih poglavlja EU ne šalje zemljama Zapadnog Balkana pozitivne signale i ne motiviše ih.

Na to da ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU jeste primarno interes same Unije i da treće zemlje preuzimaju upražnjeni prostor, upozorio je pred samit i zamenik šefa poljske diplomatije zadužen za evropske poslova, Konrad Šimanjski.

"Na Balkanu smo suočeni sa strateškom konkurencijom brojnih trećih država, uključujući tu i Rusiju i zato je u najboljem privrednom interesu EU i interesu njene bezbednosti da bude u tom regionu aktivna", kazao je Šimanjski poljskoj državnoj televiziji TVP uoči samita na koji ide poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Šimanjski je naglasio da je za Poljsku od strateškog značaja da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice EU.

"Naglašavamo značaj proširenja za bezbednost i pozitivni uticaj na privredni razvoj EU i zemalja kandidata. Samit mora da da novu dinamiku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i da ojača društvenu podršku procesu proširenja", kazao je Šimanjski.

Zamenik šefa poljske diplomatije najavio je da će Poljska takođe dati doprinos jačanju te dinamike preko ambiciozne agende u okviru Berlinskog procesa u Poljskoj 2019. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: