Amfilohije: Reči Irineja treba da shvate punoglavci...

Mitropolit Amfilohije odgovorio onima koji su napadali potpisnike Apela SPC za odbranu KiM.

Izvor: B92

Sreda, 16.05.2018.

14:29

Amfilohije: Reči Irineja treba da shvate punoglavci...
Foto: EPA / Boris Pejoviæ

Za Kosovo važi ono što piše u psalmima: ‘Snaga nije u broju, snaga je u Gospodu’. KiM je svetinja, to znaju svi koji imaju osećaj za istinsko ljudsko dostojanstvo, preneo je list Danas reči mitropolita Amfilohija, sa okruglog stola na Bogoslovskom fakultetu.

"Ali, to ne razumeju ovi kojima je kosovski zavet poklonjenje smrti. To pokazuje koliko je „brozomora“ zavladala i da je vreme na površinu izbacilo ljude koji misle da su neke vođe, a ne znaju da je Carstvo Nebesko jedina realnost ovog sveta. Ali, to su shvatili Srbi na KiM i zato opstaju", rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije komentarišući napade na SPC povodom Saborskog saopštenja o KiM, koji se izjasnio protiv nezavisnosti i podele Kosova.

Kako piše Danas, mitropolit je naglasio da oni koji su napadali potpisnike Apela za odbranu KiM sad treba da se suoče sa Saborom i poglavarom SPC.

Prema njegovim rečima, rečenicu patrijarha Irineja da „sve što je na silu oteto može da se vrati, dok poklonjeno ne može nikada“ treba da „shvate i naši punoglavci koji ne znaju šta je narod i istinski čovek, nego sve žrtvuju debelom crevu, prihvatajući evro-američku civilizaciju koja je gora od komunizma“.

Danas ističe i da je okrugli sto bio završnica celodnevnog simpozijuma pod naslovom „Vera i misao u vrtlogu vremena“, posvećenog bogoslovskom i arhipastirskom radu mitropolita Amfilohija i vladike Atanasija, koji su poslednjih pola veka obeležili ne samo crkveni nego i javni, pa i politički život na prostoru bivše SFR Jugoslavije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: