"U Srbiji živi pola miliona LGBT osoba"

U Srbiji živi 500.000 LGBT osoba, a ne postoje dobri ili adekvatni zakoni koji bi regulisali njihova prava, ocenila predstavnica Labrisa Jelena Vasiljević.

Izvor: Beta

Sreda, 16.05.2018.

14:01

Ilustracija: Getty Images

Ona je to rekla na skupu u "Kakav je odgovor Srbije na homofobiju?" na kojem je ukazano da i dalje postoji veliki broj napada na LGBT osobe.

Jelena Vasiljević je u debati u EU info-centru, pred sutrašnji Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, upitala i da li je država svesna da ima premijerku čija partnerka nije "zakonski prepoznata" i da li zna šta će se desiti ako one požele da imaju decu.

"Mi živimo u istopolnim zajednicama, u tim porodicama rastu naša deca, ali ih zakon ne štiti", rekla je Jelena Vasiljević.

Izrazila je nezadovoljstvo zato što Srbija još nema zakon o istopolnim brakovima koji bi omogućio obične stvari: da partnera mogu da odvedu u bolnicu, da mu ostave nasledstvo ili da zajedno uzmu kredit.

Na skupu su učestovale i poverenica Srbije za zaštitu rodne ravnopravnosti Brankica Janković, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, predstavnica udruženja Egal Helena Vukotić.

Ocenjeno je i da ništa značajno nije urađeno od prošle godine kada je zaključeno da u Srbiji nedostaje dijaloga i obrazovanja o LGBT temama, a nema ni adekvatnog kažnjavanja napada iz mržnje.

Vukotićeva je ocenila da se u Srbiji sve svodi na "gašenje požara", i da LGBT zajednica postaje vidljiva kroz izveštaje iz "crne hronike".

Umesto da sistem štiti zajednicu od 20.000 transrodnih osoba, nema izmena u matičnim knjigama, te se prijava da je neko promenio pol obavlja uz potvrdu ministara zdravlja i lokalne samouprave.

"Država mora da zna da 20 odsto ljudi ide do kraja i promeni pol, a 80 odsto njih ne, iako se vrlo oseća i živi kao osoba suprotnog pola", rekala je Helena Vukotić i navela da je veoma loše što je takav predlog prošao i zaštitnika građana.

Jankovićeva i Paunovićeva su ocenile da je redovno održavanje parade ponosa i transparade korak napred. Podsetile su da su i predstavnici MUP-a i tužilaštva obučeni za rad s LGBT populacijom.

Jankovićeva je ukazala i na odgovornost medija za nekorektan odnos društva prema toj grupi ljudi.

Navela je da se 6,6 odsto svih pritužbi koje dobija kao poverenica za zaštitu ravnopravnosti odnosi na LGBT zajednicu. Od toga se 54,8 odsto pritužbi odnosi se na javno informisanje, sedam na obrazovanje, a 2,7 odsto na rad i zapošljavanje.

U debati je ocenjeno da EU info-centar i nije pravo mesto za to jer se prava LGBT u EU podrazumevaju, te da bi takve skupove "trebalo održati u Crnoj Travi, Babušnici i Surdulici".

Vasiljevićeva je prenela na tom skupu da su i dalje u prodaji udžbenici s tekstovima koji diskriminišu LGBT populaciju, bez obzira na preporuku Ministarstva prosvete da se ti udžbenici povuku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: