"Vučić dobio samo verbalne predloge o Kosovu"

Premijerka Ana Brinabić izjavila je da je razgovarala s Aleksandrom Vučićem o informacijama da je od međunarodnih zemalja dobio predloge o statusu Kosova.

Izvor: B92

Sreda, 16.05.2018.

17:36

Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije

Kako je navela, predsednik je potvrdio da je dobio "neke verbalne predloge".

"U ovom trenutnku zbog naše pregovaračke pozicije ne bih komentarisala tako nešto", rekla je Brnabić na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Vučić je danas u Sofiji rekao da nije dobio nikakav plan SAD za rešenje situacije s Kosovom, ali je dodao da je dobio "naznake, načela, principe" u kojima "ima pristojnih stvari", ali i rešenja sa kojima nije saglasan.

"Da li postoji neka vrsta pritiska na Srbiju, da, postoji već pet godina. Nije to velika filozofija. Potpuno je normalno da čekaju da Srbija promeni svoju odluku, pošto oni svoju očigledno neće", izjavio je Vučić i dodao da "pozicija Srbije nije nimalo laka".

Na pitanje da li će odgovoriti, Vučić je rekao da "svi znaju" šta on misli o raznim "principima, načelima, naznakama".

Vučić je negirao da mu je prenet zahtev da, ako ne prihvati američki plan za Kosovo, mora da ode s vlasti.

“Srbiji i meni niko ne preti. Postoji već pet godina pritisak na Srbiju jer Zapad želi nezavisnost Kosova. To mi ne želimo. Da li nas to obavezuje? Ne. Da li nam je lagodna pozicija? Ne. Da sam dobio išta što može da odgovara srpskoj javnosti ja bih izašao pred ljude, ali sam dobio samo naznake”, rekao je Vučić u Sofiji za B92.

Kako je precizirao, “Imamo određeni plan, ali sa određenim detaljima nisam zadovoljan”.

“Mi tražimo kompromisno rešenje i da se uvaže interesi Srba na Kosovu, ali i interesi Republike Srbije”, rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: